Skip to main content
search
VijestiSvijet

Obezbjeđivanje nulte emisije i kruzing saobraćaja u fjordovima svjetske baštine

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Faza konsultacija za predloženi zakon o nultoj emisiji u fjordovima svjetske baštine do 2026. godine završena je ove jeseni. Sada je Norveška pomorska uprava (NMA) podnijela ažurirani predlog Ministarstvu za klimu i zaštitu životne sredine.

Fjordovi svjetske baštine: Storting je 2018. godine odlučio postići nultu emisiju u fjordovima svjetske baštine do 2026. godine. U martu 2022. godine, Ministarstvo za klimu i zaštitu živtne sredine zadužilo je NMA za izradu zakonodavnog predloga, koji je takođe adresirao dodatne odluke donesene u februaru 2021. godine kako bi se osiguralo da ovi fjordovi i dalje budu luke poziva za kruzere nakon 1. januara 2026. godine.

“Norveška pomorska uprava odgovorila je na odluke Storting-a, i sada predstavljamo naš odgovor na dvodijelni zadatak koji nam je dodijelilo Ministarstvo. Naša preporuka je podnesena Ministarstvu za klimu i zaštitu životne sredine na dalju obradu i odluku.” kaže Knut Arild Hareide, generalni direktor za plovidbu i navigaciju.

Ekološki zahtjevi za brodove u fjordovima svjetske baštine su već među najstrožijima na svijetu, na snazi od 2019. godine. Od 1. januara 2025. godine, zahtjevi NOx Tier III takođe će se primjenjivati na brodove u fjordovima svjetske baštine, pored mandata za nultu emisiju.

“Norveška pomorska uprava navodi dvije alternative i preporučuje jednu. Ova preporuka zasniva se na nedavno uvedenom zakonodavstvu EU za smanjenje emisije stakleničkih gasova i brojnim konsultativnim odgovorima na tranzicijsko rješenje. Alternativa 2 postiže najbolji balans između nulte emisije i nastavka kruzing saobraćaja u fjordovima svjetske baštine.” kaže projekt menadžerica Henrikke Roald u Sekciji za zakonodavstvo i ugovore u NMA.

Pogledajte glavne karakteristike alternativa ispod.

Alternativa 1:

  • Zahtjev za nultu emisiju do 2026. godine sličan je verziji koja je bila na pregledu.
  • Tranzicijsko rješenje koje dozvoljava biogas ostaje, sa prilagođavanjima koja omogućavaju upotrebu biogasa na osnovu masenog bilansa. To održava suštinu predloženog riješenja, ali čini tranzicijsko rješenje praktičnijim.
  • Shodno tome, više kruzera može koristiti ovo rješenje, što dovodi do povećanja broja poziva u luke u odnosu na predloženo rješenje.

Alternativa 2 (preporuka NMA):

  • Zahtjev za nultu emisiju do 2026. godine sličan je verziji koja je bila na pregledu.
  • Tranzicijsko rješenje se proširuje da uključuje i druge kvalifikovane vrste goriva na osnovu definicija i zahtjeva u zakonodavstvu EU. To omogućava većem broju kruzera da pristaju u lukama u fjordovima svjetske baštine nego da je u tranzicijskom rješenju dozvoljen samo biogas.
  • NMA smatra da su posljedice alternativnog tranzicijskog rješenja vrlo slične originalnom rješenju, kako u pogledu inovacija, tako i u smanjenju emisije. Time se osigurava da se više radi na očuvanju fjordova svjetske baštine kao luka poziva. Ovaj prijedlog adresira mnoge od konsultativnih komentara.

NMA takođe preporučuje uključivanje izuzetka za putničke brodove puštene u redovnu službu zbog planiranih radova na putevima ili u hitnim situacijama. NMA je razmatrala proširenje tranzicijskog rješenja na manje brodove, ali preporučuje održavanje limita od 10.000 bruto tonaže.

Izvor: sdir.no

Podijeli vijest:

Leave a Reply