Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Objavljen trejler za dokumentarnu seriju “OceanXplorers” podržanu od BBC-ja

AAA

Izvor fotografije: Thomas Barrat / Shutterstock.com

Nova dokumentarna serija u šest djelova pod nazivom “OceanXplorers” stiže na Nat Geo 18. avgusta. U centru serije je explorer brod-jedrilica hibrid dužine 87 metara nazvan OceanXplorer, koji je započeo kao komercijalni brod izgrađen u španskom brodogradilištu Freire i prošao je dvogodišnju prepravku u holandskom brodogradilištu Damen.

Na brodu, OceanXplorer ima najmoderniju explorer stanicu sa wet i dry laboratorijama, studio za medijsku produkciju na nivou Hollywood-a i pristanište za helikoptere sa klimatizovanim hangarom. Brod takođe ima pilotirane i autonomne podvodne dronove i dvije posade u Triton podmornicama, svaka može da zaroni na dubinama većim od 1.000 metara. Seriju i brod inicirala je neprofitna organizacija OceanX, koju je osnovao američki investitor i bestseler autor Ray Dalio. On je rekao: “Brod OceanXplorer će odvesti istraživače okeana u nikada ranije viđene podvodne svjetove i omogućiti im da šalju ono što otkriju putem društvenih mreža, digitalnih iskustava i TV emisije.”

Dalio je takođe vlasnik OceanXplorer-a. Kasnije je dodao: “Šestodjelna serija je kao moderna verzija serije Jacques Cousteau-a koja me je inspirisala kad sam bio mlad.”

Sin Ray Dalio-a, osnivač OceanX-a i kreativni direktor, Mark Dalio, rekao je: “OceanXplorer će nam omogućiti da kao nikada do sada povežemo nauku i medije i podijelimo uzbuđenje i čudo istraživanja okeana sa globalnom publikom u realnom vremenu.” “OceanXplorers” će premijerno biti prikazan 18. avgusta na National Geographic-u, a sve epizode će biti dostupne za strimovanje sledećeg dana na Disney+ i Hulu.

Izvor: boatinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply