Skip to main content
search
VijestiNautika

Oceanco Simply Custom Superyacht dizajni vrijedni vaše pažnje

AAA

Izvor fotografije: Oceanco

Oceanco, poznat po izgradnji velikih, potpuno prilagođenih megajahti, sve više nailazi na kupce koji ne žele ulaziti u detalje na mikronivou. Umjesto toga, preferiraju skraćivanje vremena izgradnje oslanjajući se na dokazanu inženjersku osnovu. Istovremeno, to im omogućava da se fokusiraju na detalje dizajna. Oceanco Simply Custom nudi postavljenu tehničku osnovu uz fleksibilnu kreativnu zabavu, sa 15 vodećih dizajnera superjahti. Konkretno, dizajni počinju od 262 stope (80 metara) i mogu imati više od 2.500 bruto tona zapremine.

U nastavku pogledajte sedam Oceanco Simply Custom dizajna superjahti koji će stimulisati vašu maštu.

Clarity, od Espen Øino International

Za interpretaciju Oceanco Simply Custom platforme u svom studiju, Espen Øino je izabrao pristup koji se može smatrati bukvalnim. Pojam “Clarity” implicira jednostavnost, stoga kreirani dizajn izbjegava pretjerane dekoracije. Međutim, njena jednostavnost ne znači da je obična. Među pet paluba, svakako ćete primijetiti produžene nadstrešnice. One su praktične koliko i lijepe, pružajući vlasnicima i gostima utočište od sunca, dok su još uvijek napolju. Osim toga, Clarity uključuje solarne panele na dijelovima nadgradnje. Prirodno, paneli zadovoljavaju električne potrebe na brodu, smanjujući – možda čak i u velikoj mjeri eliminišući – potrebu za dizel generatorima.

Portofino, od H2 Yacht Design

Britanski studio je za svoj Simply Custom projekat crpio inspiraciju iz poznatog italijanskog grada. Dizajn Portofino-a ima bezvremenske karakteristike poput izraženog pramca, na primjer, i zakrivljenih krovova. Osim toga, primijetićete produžene nadstrešnice na krmi, sa uzlaznim zaletom. Staklo od poda do plafona dopunjuje ukupan izgled, dajući mu modernost.

Superleggera, od Hot Lab

Označavajući “super-lagano” na italijanskom, Superleggera jasno pokazuje da Hot Lab želi da vlasnici i gosti uživaju u svijetlom, prozračnom ambijentu. Staklo pune visine okružuje više paluba. Prostor je obilan u kabinama, salonima i drugim prostorima za opuštanje i zabavu. Koncepti svjetlosti i prostora dolaze zajedno na jedan od najboljih načina.

Interstellar, od Lobanov Design

Prikladno, za Interstellar su inspiraciju pružila kako svemirska tako i zemaljska vozila, stvarna i zamišljena. Igor Lobanov i njegov studio godinama gaje afinitet prema automobilskom i avionskom dizajnu. On je takođe onaj koji pomjera granice umjetničkog dizajna, barem u relativno konzervativnoj industriji jahtinga. Sve to dolazi zajedno u Interstellar-u. Možda nijedan drugi projekt ne stavlja naglašene, konturisane izglede poput ovih.

Domino, od Nuvolari-Lenard

Sa sveobuhvatnim pramčanim palubama koje sadrže heliodrom za veličanstven ulazak ili izlazak, dizajnerski prijedlog Domino nije suptilan. To ne znači da je pretenciozan. Naprotiv, jahta koristi svoje duge linije na isti način na koji je Nuvolari-Lenard pristupao dizajnu tokom svoje karijere.

Pegasus, od Oceanco

Ne želeći isključiti svoj interni tim za dizajn, Oceanco ima svoj Oceanco Simply Custom projekat, Pegasus. Dizajneri miješaju prave i valovite linije, plus igraju se sa svjetlom na tamnim površinama. Kao i ostali studiji, tim uključuje nezaobilazne karakteristike poput bazena i helidroma. Najviše su ponosni na svoj pristup vlasničkom apartmanu. Apartman je privatna paluba – zaista, cijela paluba, ne dijeli se sa skylounge-om ili kormilarnicom, kako se često viđa. Impresivnih 3.014 kvadratnih stopa (280 kvadratnih metara), ravnomjerno podijeljenih između unutrašnjih i spoljnih prostora, je isključivo za vas.

Carinae, od Pascoli International

Carinae je, moglo bi se reći, najneobičniji od svih dizajna. Za početak, glavna paluba je unutar trupa. Zatim, kada se gleda sa krme, Carinae podsjeća na brodove galije iz prošlih vijekova. Pascoli dodaje da je tim crpio dodatnu inspiraciju iz brodova 1930-ih.

Bez obzira na dizajnera, svaki Oceanco Simply Custom projekat sadrži inženjerski rad Lateral Naval Architects. Pored toga, svi imaju najmanje šest kabina za vlasnike i goste i električni pogon.

Izvor: Megayacht News

Podijeli vijest:

Leave a Reply