Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Očekuje se da će luka Baltimor ovog vikenda u potpunosti otvoriti glavni plovni kanal

AAA

Izvor fotografije: Andrew Leyden / Shutterstock.com

Glavni plovni kanal širok 213 metara u luci Baltimor biće u potpunosti otvoren ovog vikenda, 75 dana nakon što je kontejnerski brod Dali kapaciteta 9,962 TEU ostao bez struje, udario u most i prekinuo operacije u velikom dijelu devete najveće luke u Americi.

Ekipe su juče ujutro podigle poslednji veliki dio srušenog mosta Francis Scott Key koji je blokirao glavni plovni kanal rijeke Patapsco.

Nacionalna komisija za bezbjednost saobraćaja (NTSB) u SAD-u objavila je prošlog mjeseca preliminarni izvještaj o fatalnom sudaru broda Dali sa najvećim mostom u Baltimoru.

Brod, kojim upravlja grupa Synergy i koji je bio iznajmljen kompaniji Maersk, doživio je više blackout-a oko 10 sati prije nego što je napustio luku Baltimor i ponovo neposredno prije nego što se zakucao u most Francis Key.

Odbor je saopštio da je fatalni nestanak struje nastao četiri minuta prije nesreće kada su električni prekidači neočekivano isključeni, što je dovelo do gubitka energije na brodu i većinu opreme kada je bio udaljen 1 km od mosta.

Planira se izgradnja zamjenskog mosta koji bi trebao biti operativan do 2028. godine, dok osiguravači upozoravaju da bi nesreća broda Dali mogla rezultirati jednim od najvećih pomorskih odštetnih zahtjeva u istoriji.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply