Skip to main content
search
VijestiNautika

Od vodonika do metanola: Upoznajte goriva koja pomažu jahtama da plove održivije

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Jahting bez ugljenika je budućnost, ali put do toga biće komplikovan. Hoće li to biti metanol, bio-gorivo ili vodonik za vašu superjahtu? To je nešto što biste mogli čuti na benzinskoj pumpi za jahte u skorijoj budućnosti. Razlog je taj što su graditelji jahti praktično prisiljeni da prate vremensku liniju ka ugljeničnoj neutralnosti. „IMO i Evropska komisija traže drastično smanjenje emisije ugljenika“, kaže Paolo Bertetti, potpredsjednik za istraživanje i razvoj u Sanlorenzo Yachts, govoreći o smanjenju koje bi moglo biti i do 40 posto do 2030. godine prema okviru IMO-a. „U isto vrijeme, i ekolozi nas takođe ciljaju.“

Ovaj scenario je podstakao tri pristupa čišćem pogonu: vodonikove gorivne ćelije za jahte manje od 79 stopa, zeleni metanol pretvoren u vodonik za veće plovne objekte i hibridnu dizel snagu kao privremeno rješenje za obije kategorije. Zadnji koristi hidrotretirano biljno ulje (HVO), koje emituje 90 posto manje ugljeničnih emisija od dizela, ali se može koristiti u konvencionalnim motorima.

Visokotehnološki motori na vodonik, baterije i elektro-motori, već su na vodi, zahvaljujući America’s Cup-u i njegovim 33-stopa dugim brzim čamcima. Emirates Team New Zealand je bio prvi sa svojim foiling tenderom, Chase Zero, koji je uslijedio odmah za American Magic HV3, dizajniranim i izgrađenim od strane Sanlorenzo’s Bluegame brenda.

Lürssen eksperimentiše sa alternativnim gorivima od 2005, ali se nada da će njegov 375-stopa dugačak  Project Cosmos na bazi metanola, koji je planiran da bude isporučen vlasniku 2025, promjeniti igru.

Jedna od glavnih direktiva svih ovih inženjeringa je: Minimalan uticaj na unutrašnje prostore koji se obično koriste za rekreaciju ili smještaj. „Ne želimo gubiti prostore posvećene vlasnicima“, kaže Ciniero o izazovu.

„Biogoriva kao što je HVO biće dobro rješenje na srednji rok“, kaže Alessandro Rossi, glavni tehnički direktor Azimut-Benetti Group-e. Prema Rossi-ju, postepeni dobitci u hibridnom dizel-električnom, posebno iz poboljšanih baterija i napredaka u oporavku toplote, obaviće posao, dok se alternativne tehnologije gorivnih ćelija nastavljaju razvijati. Mnogi predviđaju da bi tehnologija mogla trajati deceniju da postane glavna struja.

Za sada će hibridna snaga i HVO biti ključ za smanjenje emisija, posebno u manjim jahtama. Rossi ističe značajne napretke od njihovih prvih hibridnih dizel/električnih ponuda prije 15 godina. „Razlika od tada do sada u našim hibridima je dramatična“, kaže on.

Uprkos privlačnosti jahtinga bez ugljenika, stručnjaci se slažu da će biti potrebno vrijeme da se alternativni tipovi pogona učine glavnim, uglavnom zbog trenutnog nedostatka infrastrukture za njih u marinama. Rossi vjeruje da će metanol na kraju biti budućnost za superjahte, ali uz jednu napomenu: „Prvo se moramo pripremiti.“

Izvor: Robb Report

Podijeli vijest:

Leave a Reply