Skip to main content
search
VijestiSvijet

Odbrojavanje do početka obuke za 800.000 pomoraca za brodove bez emisija

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Novi projekat obuke će pripremiti pomorce za brodove sa nultim ili gotovo nultim emisijama, jer je utvrđeno da bi do sredine 2030-ih godina, čak 800.000 pomoraca moglo zahtijevati dodatnu obuku za upravljanje gorivima bez ugljenika.

Projekat je najavljen u okviru 2023 UN Climate Change Conference (COP 28), održanog u Dubaiju od 30. novembra do 12. decembra 2023. godine.

Društvo Lloyd’s Register i World Maritime University (WMU) razvijaju dva paketa obuke: jedan za sve pomorce, bez obzira na njihove uloge, i drugi za oficire sa višim odgovornostima, kao i priručnik za instruktore za pomorske obrazovne ustanove.

Okvir obuke, finansiran kroz IMO i Fondaciju Lloyd’s Register, će opremiti pomorce vještinama u dekarbonizaciji, i pružiti smjernice obučavateljima i industriji.

Kada se razvije, osnovni okvir obuke za pomorce u dekarbonizaciji prvo će biti testiran u Aziji kroz program koji vodi WMU, uz podršku IMO-a Maritime Technology Cooperation Centre (MTCC) Azija i drugih partnera.

Potreba za obukom pomoraca je identifikovana kao jedna od nastavnih aktivnosti. IMO je razvio tematski projekat kako bi pomogao Maritime Education and Training (MET) institucijama u Aziji, posebno u zemljama koje snabdijevaju pomorce, da razviju specifičnu obuku o energetskoj efikasnosti za pomorce.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply