Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Odobrenja za klasifikaciju zasnovana na 3D modelima pojednostavljuju procese projektovanja broda

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Bureau Veritas (BV), Shanghai Merchant Ship Design & Research Institute (SDARI) i dobavljač pomorskog softvera NAPA, završili su prvu fazu zajedničkog razvojnog projekta (JDP) kako bi omogućili odobrenja za klasifikaciju brodova zasnovana na 3D modelima.

Projekat je potvrdio izvodljivost odobrenja zasnovanih na 3D modelima (3D MBA) gdje se pregledi klasifikacije direktno zasnivaju na 3D modelu koji je obezbijedio dizajner umjesto da zahtijeva višestruke konverzije u 2D crteže, što je tradicionalni proces.

Kako je objašnjeno, cilj je povećanje efikasnosti u procesu projektovanja, ušteda vremena i troškova, uz istovremeno poboljšanje tačnosti i komunikacije između svih strana uključenih u projektovanje, uključujući brodogradilišta, pomorske arhitekte i inženjere, brodovlasnike i klasifikaciona društva.

JDP je potvrdio da su očekivane koristi od 3D MBA postignute, pri čemu je projekat pokazao poboljšanje kvaliteta pregleda dizajna, kao i poboljšanu saradnju između svih strana.

U prvoj fazi projekta testiran je cijeli proces klasifikacije kako bi se osiguralo da su svi koraci pravilno izvedeni i da bi se po potrebi poboljšao različiti softver.

“Ponosni smo što smo napravili sljedeći korak u našoj digitalnoj transformaciji, razvijajući procedure odobravanja zasnovane na 3D modelima u saradnji sa NAPA-om i BV. Ovo će značajno pojednostaviti procese projektovanja brodova, čime će se povećati naš kapacitet i konkurentnost u vrijeme kada tranzicija dekarbonizacije donosi nove izazove za dizajnere i inženjere brodova. Ovim projektom smo otkrili da je korišćenje 3D modela sa BV za provjeru pravila klasifikacije i odobrenja situacija u kojoj svi dobijaju.” komentarisao je Lu Li, potpredsjednik SDARI.

Izvor: Offshore Energy

Podijeli vijest:

Leave a Reply