Skip to main content
search
VijestiZabava

Održiva avantura na Arktiku: Airlander 10 povezuje snove i stvarnost

AAA

Izvor fotografije: Hybrid Air Vehicles

Hybrid Air Vehicles Ltd, lider sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu u tehnologijama održivih aviona, danas je objavio potpisivanje Memoranduma o razumijevanju (MoU) sa naučno-tehnološkom kompanijom Dassault Systèmes i TriMech, globalnim pružaocem inženjerskih i dizajnerskih rješenja.

U pitanju je saradnja na razvoju i isporuci aviona koji će doprinijeti smanjenju globalnih emisija iz avijacije, koja omogućava Hybrid Air Vehicles-u implementaciju Dassault Systèmes-ove platforme 3DEXPERIENCE u svoje poslovanje dok napreduje u sazrijevanju tehnologije i procesa prije pokretanja programa, te konačno teži letu bez emisija na vodonik.

Proizvodnja Airlander-a 10, prve letjelice ove vrste, započeće 2024. godine, usmjeravajući se ka realizaciji letova bez emisija do 2030. godine.

Airlander 10, nosivosti do 10 metričkih tona, predstavlja se kao novi talas održive avijacije sa dometom od 4.000 milja i sposobnošću letenja na niskim visinama iznad pustinja i ledenih tundri brzinom od 20 čvorova.

HAV je nedavno objavio partnerstvo sa francuskom firmom za avanturistički turizam Grands Espaces za ekspedicije u Arktički krug 2028. godine, sa ambicijom da ovo bude prvi u nizu Airlandera namenjenih za luksuzna i poslovna putovanja.

“Pogodan je za različite svrhe, naročito za ekspedicijski turizam,” ističe George Land, direktor prodaje u HAV-u. “Ovo vam omogućava da pređete preko velikih vodenih površina i sletite na ravne površine, uključujući vodu, što olakšava pristup teško dostupnim mjestima. Pruža iskustvo slično malom krstarenju.”

Unutrašnjost Airlander-a 10 može se prilagoditi na više načina, bilo sa 100 mjesta za sjedenje u verziji za regionalne letove ili sa osam prostranih apartmana koji mogu ugostiti 16 putnika, uz dodatne zajedničke prostorije za druženje i obroke, prilagođene zahtjevima klijenata poput Grands Espaces. Sa ograničenjem leta na visini do 10.000 stopa, Airlander tipično “operiše” na visini od oko 2.000 stopa, što omogućava izvanredan pogled na okolinu.

“Partnerstvo između Dassault Systèmes, Hybrid Air Vehicles i TriMech teži ka uvođenju ekološki prihvatljivih avionskih rješenja u avijaciju i pružanju doprinosa promjeni načina razmišljanja o mobilnosti, bilo u kontekstu komercijalnih putovanja, prevoza tereta, vojnih operacija ili drugih upotreba. Hybrid Air Vehicles stavlja svoje klijente u fokus svojih aktivnosti, nudeći im mogućnost da putuju na ekološki osvješćen način i istražuju nova iskustva pod okriljem platforme 3DEXPERIENCE. Zajedno, vođeni zajedničkim vrijednostima održivosti, suočavamo se sa izazovom kreiranja i implementacije novih proizvoda, procesa i poslovnih modela koji doprinose cilju globalne avijacije bez emisija ugljen-dioksida.” – rekao je Marc Overton, Upravni direktor, EURONORTH, Dassault Systèmes.

Izvor: Hybrid Air Vehicles

Podijeli vijest:

Leave a Reply