Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Oldendorff će instalirati jedra na jednom od svojih brodova

AAA

Izvor fotografije: MartinLueke / Shutterstock.com

Oldendorff najavio je sporazum sa kompanijom Norsepower o instalaciji njihove najnovije generacije tehnologije rotacionih jedara na jednom od svojih balkera.

Bulk Carrier Dietrich Oldendorff biće opremljen sa tri Norsepower rotaciona jedra dimenzija 24m x 4m do sredine 2024. godine, a brod će nakon toga biti angažovan na Sjevernopacifičkom trgovačkom putu prema Aziji.

Ova najnovija tehnologija jedara predstavlja radikalno modernizovanu verziju Flettner-ovog rotora koja koristi Magnusov efekat za stvaranje potisaka i pokretanja broda naprijed.

Kada vjetar udari o površinu vidljivog rotorskog dijela jedra, protok zraka se ubrzava na jednoj strani i usporava na suprotnoj strani.

Rotorsko jedro inače koristi i minimalnu količinu brodske električne energije za rotaciju rotora, a koji je u obliku cilindra i nalazi se na palubi broda.

Rotacija, zajedno s vjetrom, gura vazduh iza jedra te stvara potisak. Sve ovo gura brod naprijed čime se štedi gorivo i smanjuju emisije štetnih gasova.

Značajno je reći i da su pri proizvodnji ovog sistema djelimično korišteni i reciklirani materijali proizvedeni od oko 342.000 plastičnih boca.

Inače, riječ je o več provjerenoj tehnologiji koja je u upotrebi već desetak godina i ima više od 310.000 radnih sati na brodovima nekih od najpoznatijih svjetskih brodarskih kompanija.

Izvor: greencarcongress.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply