Skip to main content
search
VijestiSvijet

ONE bilježi gubitak od 80 miliona USD u Q4 2023.

By 06/02/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Sheila Fitzgerald / Shutterstock.com

Ocean Network Express (ONE) sa sjedištem u Singapuru zabilježila je značajan pad prihoda, zarade i profita u trećem kvartalu fiskalne godine 2023. (oktobar – decembar), u poređenju sa istim periodom prethodne godine, prenose izvještaji. Kvartal je bio obilježen slabljenjem trenda ponude i potražnje, što je rezultat usporenog rasta potrošnje, smanjenog kretanja tereta tokom niske sezone, kao i prilivom novih brodova.

Kompanija je zabilježila gubitak od 83 miliona američkih dolara, što je u oštrom kontrastu sa profitom od 2,77 milijardi američkih dolara iz 2022. godine. Pored toga, ONE je zabilježio pad prihoda u kvartalu za 46% na 3,3 milijarde američkih dolara. Osim toga, EBITDA kompanije takođe je smanjen na 170 miliona američkih dolara, sa 3 milijarde američkih dolara u istom kvartalu FY2022. Takođe, zarada prije kamata i poreza (EBIT) doživjela je pad, dostižući minus 248 miliona američkih dolara, u poređenju sa 2,73 milijarde američkih dolara zabilježenih 2022. godine.

Prema izjavi ONE-a, u Sjevernoj Americi, domaća potrošnja ostala je robustna u poređenju sa prethodnim kvartalom, ali su pomorska kretanja tereta usporila kako je počela pred-sezona. U međuvremenu, u Evropi, produžena inflacija dovela je do stagnacije lične potrošnje. Pored toga, kretanja tereta su se suočila sa izazovima, pogoršanim neizvjesnostima oko situacije na Bliskom Istoku, spriječavajući potpuni oporavak.

ONE je primijetio da je povećanje isporuka novih brodova nastavilo doprinositi problemu prekomjerne ponude, iako su napori, poput implementacije praznih plovidbi i racionalizacije usluga, bili napravljeni kako bi se ovo pitanje riješilo.

Iako, su se stope tereta povećale u decembru, ukupni prosjek ostao je nizak tokom kvartala zbog slabih stopa u oktobru i novembru.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply