Skip to main content
search
VijestiSvijet

ONE izbjegava davanje dugogodišnjih prognoza uslijed neizvjesnosti tržišta

AAA

Izvor fotografije: aappp / Shutterstock.com

Ocean Network Express (ONE) izvjestio je 1. avgusta da se tržište i dalje nalazi u stanju neizvjesnosti, nakon što je zabilježen znatan pad neto dobiti za trogodišnje razdoblje do 30. juna, u odnosu na isti period prethodne godine, dostigavši iznos od 513 miliona američkih dolara.

Zbog takvih okolnosti, kompanija ONE je odlučila da se suzdrži od davanja dugoročnih prognoza o svom finansijskom poslovanju za tekuću fiskalnu godinu, koja se završava 31. marta 2024. godine.

“Tržište kontejnerskog transporta pogođeno je značajnim promjenama, uslovljenim poremećajem globalnih lanaca snabdijevanja, promjenama u ponašanju potrošača, kao i promjenama u trgovinskim obrascima uslijed rastućih međunarodnih tenzija. ONE se trudi da se prilagodi ovim značajnim promjenama, ali ako se potražnja za transportom i trgovinskim obrascima nastave mijenjati, stvarajući neizvjesnu perspektivu koju je teško predvidjeti, očekuju se dalje fluktuacije na tržištu.” – navode iz kompanije.

ONE je takođe primjetio da se tržište promjenilo od vremena ekonomske ekspanzije izazvane pandemijom Covid-19, koja je trajala od sredine 2020. do sredine 2022. godine.

“Tokom perioda od aprila do juna, kretanja tereta iz Azije ka Sjevernoj Americi su opala za 18% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, zbog problema u smanjenju zaliha usled zastoja u potrošnji izazvan inflacijom i visokim kamatnim stopama. S druge strane, kretanja tereta iz Azije ka Evropi u aprilu i maju su bila viša za 9,1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, zahvaljujući povećanim isporukama ka Sredozemnom moru, posebno građevinskim materijalima za Tursku.” – prokomentarisao je pomorski operater iz Japana.

ONE je na ovu novonastalu situaciju reagovao otkazivanjem plovidbi i proširenjem pokrivenosti luka kako bi povećao prihode. Brodovima je, takođe sugerisano da uspore plovidbu kako bi smanjili potrošnju goriva.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply