Skip to main content
search
VijestiSvijet

ONE naručuje dvanaest brodova sa pogonom na metanol

AAA

Izvor fotografije: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Ocean Network Express (ONE) potpisao je ugovore za izgradnju dvanaest metanol dual-fuel brodova sa kapacitetom od 13.000 TEU u brodogradilištima Jiangnan i Yangzijiang. Ovi brodovi će biti prvi u floti kompanije ONE koji će koristiti metanol kao gorivo.

Svaki od navedenih brodogradilišta će izgraditi po šest brodova, a planirano je da svi budu isporučeni do 2027. godine.

Novi kontejnerski brodovi biće opremljeni najnovijim tehnologijama, uključujući optimiziran oblik trupa, sisteme za oporavak toplote otpadnih gasova, vjetrobran na pramcu, te će biti opremljeni sistemom za vazdušno podmazivanje i generatorom za osovinu, što će doprinijeti povećanju efikasnosti goriva i smanjenju emisija stakleničkih gasova.

Komentarišući ovu vijest, izvršni direktor kompanije ONE, Jeremy Nixon, izjavio je: “Naša odluka da investiramo u brodove sa metanolom kao alternativnim gorivom usklađuje se sa ONE-ovom zelenom strategijom, kao ključnom inicijativom. Dolazak nove flote predstavlja ključan korak ka ostvarivanju našeg cilja da do 2030. godine postanemo prva kompanija koja će koristiti alternativna goriva u pomorskom transportu, i označava značajnu prekretnicu u našem putovanju ka zelenijoj i održivijoj pomorskoj industriji.”

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply