Skip to main content
search
VijestiSvijet

Ono što bih volio da se dogodi u transportu 2024

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Andrew Craig-Bennett-a govori što bi želio da se dogodi u pomorstvu 2024. godine.

“Kao što sam siguran da znate, „dabogda živio u zanimljivim vremenima“ nije prava kineska kletva. To je izum čikaških novina iz 1920-ih. Sada izgleda kao da ćemo zaista živjeti u zanimljivim vremenima.
Urednik – Splash247 – tražio je od mene da napravim spisak onoga što želim da vidim 2024. godine i spisak onoga što mislim da ćemo vidjeti. Počevši od vrha, hajde da napravimo malu reviziju Labour Convention-a (MLC) kako bi bilo sasvim jasno da svaki pomorac ima pravo, po zakonu, koje se sprovodi u svakoj luci, na besplatan pristup internetu u luci i na moru osim tokom njenog ili njegovog radnog vremena.

Stvarni tekst MLC-a o ovome sadrži dovoljno vafla da se kočija i konji mogu provući kroz njega, dva puta, u punom galopu. Da vidimo kako je to sređeno. Kada se to sredi, sindikalna moć pomoraca će se povećati do tačke u kojoj će sindikati koji čine ITF moći stvarno brinuti o svojim članovima. Da, znam da je to pravi razlog zašto vlasnici i menadžeri to ne žele. Svi ostali to rade.

Zatim sam htio da ponovim svoju dugogodišnju molbu za reviziju – veliku reviziju – Pravilnika o sudarima, koji bi konačno priznao da su komercijalni jedrenjaci stvar prošlosti iz 1950-ih, ali kada razmislim, ja sam ću to odbaciti, jer se, barem u mojim snovima – a nadam se i u stvarnosti – možda vraćaju pravi jedrenjaci.

Hajde sada da završimo o nepoštenju u poslovanju sa tankerima, za koje smo svi mislili da su se tako dobro očistili. Baš kao i u danima iransko-iračkog rata, flota tankera u sjenci, uprkos tome što njeni stari brodovi imaju vrlo sumnjiv pristup popravkama, rezervnim dijelovima i osiguranju, ima prilično malo nesreća.

Uprkos tome što brodovlasnici svuda tiho mrmljaju brodsku verziju zdravice rimske vojske – “Pošaljite nam rat ili kugu i brzo unapređenje!” – što je, naravno, “Molim vas, neka neko zatvori Suecki kanal!”, to se neće dogoditi.

Vlasnici će početi ozbiljnije shvatati ‘zelenilo’, jer će na tome insistirati ne samo njihovi klijenti – koji se lako zavaravaju konzervom greenwash-a.

Mediji bez transporta će nastaviti, po popularnoj potražnji, da pokazuju interesovanje za našu malu industriju.

Svi smo nekada poželjeli da je javnosti stalo do transporta, zar ne? Pa, trebalo je da budemo pažljiviji o tome šta želimo, jer je Proviđenje to čulo i ispunilo.

Kao i obično kada se želja ispuni, nemamo baš ono što smo imali na umu. Trebali smo to znati. Srećna 2024.”

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply