Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Opada broj piratskih napada u tjesnacima Singapura i Malake u 2024. godini

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nakon nekoliko godina upozorenja o visokoj stopi piratstva u tjesnacima Singapura i Malake, ReCAAP Centar za razmjenu informacija iznio je detalje o snažnom padu piratskih napada u regionu tokom prve polovine 2024. godine.

Izvještavaju da su pojačane mjere i zajednički napori sa priobalnim državama doprinijeli smanjenju incidenata morskih pljački za 50 posto u tjesnacima Malake i Singapura. Ipak, upozoravaju na nastavak opasnosti i porast sitnih krađa.

Za razliku od nasilnijih piratskih napada gdje su članovi posade napadnuti i uzeti kao taoci na drugim mjestima u svijetu, azijski region je zabilježio veliki porast manjih incidenata i krađe. Većina pojedinaca je rijetko naoružana ili ima samo noževe i pokušava da ostane neprimijećena od strane posade. Ukrcavaju se na brodove u plovidbi i pokušavaju doći do zaliha i mašinskih prostorija kako bi ukrali dijelove, alat i opremu. Kada budu primijećeni, najčešće bježe.

„Sveukupno, situacija sa piratskim napadima i morskim pljačkama u azijskom regionu, uključujući tjesnace Malake i Singapura, poboljšana je u prvoj polovini 2024. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine“, rekao je izvršni direktor ReCAAP ISC, Krishnaswamy Natarajan, tokom nedavnog sastanka sa regionalnim vlastima i brodarskom industrijom. „Ovo poboljšanje se može pripisati zajedničkim naporima pomorskih aktera, strožijem nadzoru i sprovođenju zakona od strane agencija priobalnih država, kao i proaktivnom prijavljivanju incidenata od strane kapetana brodova i brodarskih kompanija. Potrebno je održati ovaj zamah i sve strane moraju ostati na oprezu.

Iako je stopa morskih pljački prepolovljena u području oko tjesnaca, širom Azije ReCAAP je izvijestio o smanjenju broja incidenata prouzrokovanih piratskim napadima i oružanih pljački za 16 posto. Ukupno je zabilježen 51 incident u prvoj polovini ove godine, nasuprot 61 napadu u 2023. godini.

Međutim, ReCAAP je upozorio da je došlo do većeg broja prijava o sitnim krađama u nekim lukama i sidrištima u regionu. Naglasili su da lučke vlasti i lokalne agencije za sprovođenje zakona moraju djelovati kako bi se zaštitili od ovih zločina.

Tokom sastanka sa brodarskom industrijom, takođe su naglasili potrebu za pravovremenim prijavljivanjem incidenata od strane kapetana brodova. Pohvalili su lokalne vlasti za povećanje napora dok su istakli da su pravovremene informacije sa brodova od ključne važnosti. Takođe su razgovarali o ulozi brodarskih agenata u prijavljivanju incidenata i pružanju pomoći u praćenju.

Pad piratskih napada prati globalne trendove gdje agencije navode da je piratstvo na najnižem nivou u modernom dobu. Kako bi dodatno pomogli napretku u Aziji, ReCAAP je ažurirao brodarsku industriju o novim inicijativama fokusiranim na pravovremenu i tačnu razmjenu informacija. Takođe su detaljno opisali nove napore uključujući mobilnu aplikaciju i povećanu komunikaciju kako bi podsjetili posade na važnost i pružili alate za prijavljivanje.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply