Skip to main content
search
VijestiSvijet

OSG preuzet od strane Saltchuk-a

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Broj američkih brodarskih kompanija koje su na berzi uskoro će se dodatno smanjiti, jer Overseas Shipholding Group (OSG) preuzima njen najveći akcionar. OSG, koja posjeduje flotu tegljača za Zaliv i istočnu obalu SAD-a, MR tankere uglavnom za pomorsku trgovinu i Suezmax tankere za trgovinu na Aljasci, objavila je da je postigla konačan sporazum o preuzimanju sa privatnom kompanijom Saltchuk Resources.

Kompanija koja uskoro preuzima OSG je diversifikovana firma čije posjede uključuju Tote, koja upravlja kontejnerskim brodovima u skladu sa Jones Act-om, Foss Maritime, koja upravlja tegljačima i baržama takođe prema Jones Act-u, i Tropical Shipping koja opslužuje Karibe sa brodovima pod međunarodnom zastavom. Ugovor po cijeni od 8,50 dolara po akciji imaće ukupnu vrijednost od 950 miliona dolara, od čega 650 miliona dolara predstavlja kapital.

Prema najavama, preuzimanje, koje nije podložno finansiranju, odobreno je od strane odbora obije kompanije i očekuje se da će biti završeno u narednih nekoliko mjeseci. Dogovor će biti finansiran kombinacijom posvećenog duga i gotovine, prema navodima kompanija.

Ponuda za preuzimanje preostalih akcija će početi u naredne tri sedmice. U najavama se objašnjava: “Odmah nakon uspješnog završetka ponude za preuzimanje, Saltchuk će preuzeti sve preostale OSG akcije koje nisu kupljene u ponudi putem drugog koraka spajanja po istoj cijeni.”

Snaga na tržištima tankera bila je očigledna u OSG-ovim prihodima za kvartal koji je završen krajem marta 2024. godine. U svom obrascu 10-Q, koji detaljno prikazuje rezultate, prihodi za njihove MR tankere u okviru Jones Act-a (svi na fiksnim čarterima) prosječno su iznosili $70,975 po danu, dok su njihovi artikulisani tegljači/barže (ATBs), takođe svi zaključeni na čarterima, prosječno zarađivali nešto manje od $48,000 po danu. U trgovini lakim teretom u zalivu Delaware, prihodi, na osnovu spot tržišta, iznosili su $126,069 po danu.

OSG takođe razmatra potencijalno nove energetske trgovine; dobila je više grantova od američkog Ministarstva energetike (DOE) za proučavanje moguće transportacije tečnog ugljenika u ATB-ovima, unutar regionalnog energetskog čvorišta koje bi moglo biti razvijeno u Tampi, gdje se nalazi sjedište OSG-a.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply