Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Osmijesi za Capesize brodove uprkos “odsustvu” Kine

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Godišnje povećanje od 3,8% zabilježeno je u obimu željezne rude prevožene morem u prvom kvartalu godine usred očekivanja za jakom potražnjom iz Kine za proizvodnjom čelika, koja, međutim, nije potvrđena.

“Snabdijevanje željeznom rudom raste brže nego potražnja iz Kine, što bi uskoro moglo dovesti do pada trgovine,” ističe Filipe Gouveia, analitičar za pomorski promet u BIMCO.

Izvoz željezne rude iz Brazila obično se usporava na početku svake godine zbog poremećaja u rudarstvu uzrokovanih obilnim kišama. Međutim, ove godine uslovi su bili bolji, a Vale, jedna od vodećih rudarskih kompanija, povećala je svoju proizvodnju za 6% na godišnjem nivou, čime je povećala brazilski izvoz željezne rude.

U Kini, očekivanja za jačom proizvodnjom čelika nakon Kineske nove godine dovela su do porasta cijena željezne rude. Ipak, uprkos tim očekivanjima, proizvodnja čelika oslabila je za 3,1% na godišnjem nivou, dok je i domaći rudnik bio pojačan. Kao rezultat toga, zalihe željezne rude u kineskim lukama su povećane i sada su na najvišim nivoima od aprila 2022, napominje BIMCO.

Takođe, 73,9% obima željezne rude prevožene morem usmjerava se ka Kini, budući da se azijska zemlja u velikoj mjeri oslanja na uvoz željezne rude za proizvodnju čelika.

Capesize brodovi su imali koristi od porasta pomorske trgovine željeznom rudom, kako zbog većih prevezenih obima tako i zbog dužih udaljenosti između Brazila i Kine. Kao rezultat, indeks Baltičke berze za Capesize 5TC doživio je eksplozivni porast od 165,6% i dostigao 24,286 dolara po danu, objašnjava Gouveia.

Uzimajući u obzir prognoze Međunarodne asocijacije za čelik, koje govore o povećanju potražnje za čelikom za 1,7%, prevezeni obim željezne rude bi ove godine mogao porasti za 1-2%. U tom kontekstu i s obzirom na to da se očekuje rast flote Capesize za 1,4% u 2024. godini, očekuje se da će cijene prevoza ostati na dobrom nivou, prema BIMCO.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply