Skip to main content
search
VijestiZabavaIstaknute Vijesti

Otkriće 4 nove vrste hobotnica potvrđeno od strane morskih biologa

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Schmidt Ocean Institute je nedavno objavio niz potpuno nevjerovatnih rezultata iz jedne od svojih ekspedicija 2 milje ispod mora Kostarike.

U blizini stjenovitog izdanka nazvanog El Dorado Hill, morski naučnici su identifikovali četiri nove vrste hobotnica, te su dokumentovali njihov život oko serije hidrotermalnih izvora koristeći video snimke i fotografije u zoni gdje svjetlost ne dopire.

Prva ekspedicija koju je izveo Schmidt Institute održana je u junu prošle godine, dok je druga uslijedila u decembru. Ženke su fotografisane kako inkubiraju svoja jaja sa svojim pipcima okrenutim spolja, kao strategijom odbrane. Prema Smithsonian-u, mogu proći godine dok se jaja ovako izlegu, ali voda koja izlazi iz hidrotermalnih izvora zagrijava područje i ubrzava proces.

Četiri vrste su identifikovane i trenutno ih opisuje dr. Janet Voight, pomoćni kustos za nekičmenjačku zoologiju iz Field Museum of Natural History, i Fiorella Vasquez iz Zoološkog muzeja na Univerzitetu u Kostariki. Već je odlučeno da će vrste biti nazvane Dorado hobotnica po mjestu gdje su pronađene.

Dorado hobotnica izgleda slično vrsti koja je pronađena na kalifornijskom podvodnom brdu, dok su dvije druge imale osobine koje su ih smjestile prilično blizu drugim srednje velikim članovima roda Muusoctopus. Ali, četvrta je imala samo jedan red pipaka po pipku, i druge osobine koje je čine, barem za sada, anomalijom.

Tim je takođe locirao tri hidrotermalna izvora u regionu, udaljena 10 do 30 nautičkih milja jedan od drugog. Izvori imaju različite temperature i hemijske sastave fluida, što ukazuje na to da jedinstveni reakcijski procesi olakšavaju njihovo formiranje.

Uhvaćeni primjerci neće biti poslati nazad u SAD, već će biti dati institutima u Kostariki kako bi inspirisali lokalne dubokomorske biologe i buduću zaštitu.

Izvor: goodnewsnetwork.org

Podijeli vijest:

Leave a Reply