Skip to main content
search
VijestiSvijet

Otkrivena ključna lokacija naftne operacije, Rusi su prevarili čak i američku flotu

By 01/02/2024February 2nd, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Smješten na južnoj obali Turske, u provinciji Hatay, naftni terminal Dörtyol neočekivano je postao ključna tačka za transfer i prodaju ruskih energenata, otkriva izvještaj Financial Times-a objavljen u utorak.

Ogroman terminal izgrađen je 1984. godine i iako je čitavo područje premreženo pumpama i cijevima, Dörtyol nema mogućnost prerade nafte, niti uvozi naftu u Tursku. Umjesto toga, služi kao prelazna tačka i skladišti samo naftu koja stiže cistjernama ili kamionima i čeka u Dörtyol-u kupce iz drugih zemalja.

Terminal je tako praktično sve vrijeme bio fokusiran na izvoz iračke sirove nafte, koja je stizala kopnenim putem. Ovo je i dalje veliki procenat poslovanja – između januara i novembra 2023. godine, tvrdi vlasnik terminala GTS, irački naftni proizvodi su činili skoro polovinu kompletnog poslovanja u Dörtyol-u, oko 3,2 miliona tona.

Ali veći dio ostatka, oko 10,5 miliona barela, ili oko 1,5 miliona tona, stigao je morskim putem, a 9,2 miliona barela, ili oko 90 odsto te količine, došlo je iz Rusije, prema podacima kompanije za satelitsko praćenje Kpler.

„Istorijski gledano, Dörtyol je oduvijek bio izvozni terminal za sirovu naftu. Ali kada smo ušli u 2022. godinu, odjednom su počeli da rade sve.“, rekao je Viktor Katona, analitičar iz Kpler-a, za Financial Times.

Neslaganje između podataka o isporuci i zvaničnih podataka postavlja pitanje tačnosti informacija o porijeklu dostavljenih turskoj carini.

Stručnjaci koji analiziraju podatke sugerišu da je većina nafte koja morem stiže u Dörtyol iz Rusije i da se značajan dio šalje u Evropu, kršeći sankcije EU. Prošle godine, otprilike 85 odsto nafte isporučene iz Dörtyol-a otišlo je u Evropu, uglavnom u Grčku, Belgiju i Holandiju, u odnosu na 53 odsto u 2022, pokazuju podaci o isporuci.

Američki senatori izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da se “prikrivena ruska nafta” preradi u gorivo u grčkoj rafineriji i da na kraju završi na američkim ratnim brodovima.

Dok sankcije EU zabranjuju uvoz rafinisane ruske nafte, trgovinski obrasci u Dörtyol-u ilustruju da takvi proizvodi ulaze u blok. Global Terminal Services AS, vlasnik Dörtyol-a, tvrdi da funkcioniše isključivo kao nezavisni skladišni terminal bez učešća u trgovini i da nema ovlašćenja niti odgovornost da nadgleda krajnje odredište nafte koja prolazi kroz njihova postrojenja.

Izvor: jutarnji.hr
Autor: Karla Juničić

Podijeli vijest:

Leave a Reply