Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

Ove godine brodska linija između Budve i Dubrovnika

AAA

Izvor fotografije: BasPhoto / Shutterstock.com

Budva će ovog ljeta sa Dubrovnikom biti povezana pomorskim putem jer će biti uspostavljena brodarska linija između dva grada, kojom će upravljati kompanija “Kompas” iz Hrvatske.

Obaveza Crne Gore u ovom poslu biće da obezbijedi sve uslove kako bi se prihvatanje i kontola putnika, uplovljavanje i isplovljavanje brodova iz ovog primorskog grada, obavljalo bez problema.

Iz MSP-a su pojasnili da je riječ o komercijalnoj liniji, pokrenutoj na inicijativu hrvatske firme, pa država neće moći da utiče na cijenu karte na ovoj dionici. Linija će biti sezonskog tipa, odnosno u ljetnoj sezoni.

Iz MSP-a su kazali da je plan kompanije “Kompas” da ova linija bude sezonskog tipa i da bude aktivna od maja do oktobra. Naglasili su da projekat neće biti operativan u maju ove godine, jer je neophodno stvoriti odgovarajuće uslove na obje strane.

“Isključivo će se prevoziti putnici i njihov prtljag, ne i vozila. Tender se u ovom slučaju ne raspisuje jer je u pitanju međunarodna plovidba, koja je slobodna i ne podliježe režimu koncesije. Cijenimo da će i brodar nastojati da cijena bude atraktivna u mjeri u kojoj će garantovati adekvatan broj putnika, odnosno isplativost same linije”, istakli su iz MSP-a.

Prema sajtu za putovanja, jednodnevna karta jednim od brodova “Kompasa” od hrvatskog Poreča do Venecije košta 85 eura, dok je cijena za djecu 42,5 eura. Ova linija u komšijskoj Hrvatskoj je takođe sezonskog karakera, pa vožnje počinju krajem aprila.

Ako bude potrebe za saradnjom, iz MSP tvrde da će to i učiniti jer domaći pomorski sektor već ima dobru saradnju sa tom državom.

Među benefitima ove linije, naveli su da će se rasteretiti putna infrastruktura, biće brže granične kontrole tokom ljeta, promovisaće se pomorski saobraćaj kao ekološki prihvatljiviji vid transporta, uvećaće se prihodi od gostiju koji na ovaj način dođu u Budvu…

Iz MSP su pojasnili i da nije bilo potrebe za izradom ekonomske ili analize isplativosti jer država ne obavlja prevoz, a kompletan rizik isplativosti ove linije snosi brodar. Naglasili su da će država, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Luka Budva, dobijati naknade od prevoza na ovoj liniji.

Iz MSP kažu da već rade na izmjenama i dopunama Uredbe o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke određene prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni. Istakli su da se time stvara pravni osnov da se i u lukama nautičkog turizma može vršiti prihvat putničkih brodova, pod uslovom da su ispunjeni uslovi po Uredbi i propisanim zakonima.

Upitani o kontrolama za putnike i carinjenju s obzirom da će biti prelazaka državnih granica, iz MSP su naveli da je Luka Budva, odlukom Vlade, već određena za luku otvorenu za međunarodni saobraćaj, što znači da ima granični prelaz.

Istakli su i da će radi povećanog prometa putnika nakon uspostavljanja linije do Dubrovnika, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom carina i Lučkom kapetanijom, obezbijediti dovoljan broj službenika kako ne bi došlo do zastoja tokom graničnih kontrola i sprovođenja procedura.

Izvor: vijesti.me

Podijeli vijest:

Leave a Reply