Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Oživljavanje evropskih rafinerija

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Decenijama su rafinerije na evropskom tlu prolazile kroz proces smanjenja, usled povlačenja energetskih kompanija sa Starog kontinenta u težnji da odgovore na izazovne ciljeve prelaska na održive izvore energije.

No, prema izvještaju Financial Times-a, došlo je do značajne promjene situacije, pri čemu se kompanije bore za dominaciju nad evropskim rafinerijama u svjetlu trajućih sukoba u Ukrajini i pojačanih geopolitičkih tenzija na Bliskom Istoku.

Kompanije kao što su Vitol i Trafigura trenutno se nadmeću za preuzimanje rafinerijskih kapaciteta na evropskom tlu. Istovremeno, marže profita evropskih rafinerija su u porastu, usljed njihove ograničene proizvodne moći, koja bi, prema procjenama, do 2026. trebala biti umanjena za 7% u odnosu na 2020. godinu. Iz tog razloga, rafinerije ponovo postaju atraktivne za investiranje.

Evropa je isto tako u velikoj mjeri zavisna od uvoza rafiniranih proizvoda, što čini njen ekonomski položaj prilično krhkim, kako je to već pokazalo iskustvo sa uvozom ruskog plina.

S tim u vezi, revitalizacija rafinerijskog sektora u Evropi smatra se ključnom za osiguranje energetske nezavisnosti kontinenta. Sve ukazuje na to da će industrija prerade nafte u Evropi imati prosperitetnu budućnost u deceniji koja je pred nama.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply