Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

“Pacific Basin” ima najveću primjenu premaza na bazi grafena u segmentu suvih rasutih tereta

AAA

Izvor fotografije:  VladSV / Shutterstock.com

U proaktivnom potezu ka energetskoj efikasnosti i ekološkoj održivosti, “Pacific Basin”, vodeća kompanija za prevoz rasutih tereta, odlučila je da primijeni održivi premaz za propeler na bazi grafena, XGIT-PROP, na cijelu svoju flotu. Ovaj inovativni premaz, koji je razvila kanadska kompanija “GIT Coatings”, pokazao je potencijal da poboljša performanse plovila do 4%, što ga takođe čini veoma efikasnim rješenjem za poboljšanje CII i RightShip GHG ocjena.

Nakon uspješne primjene i uočavanja pozitivnih rezultata na jednom od “Supramax” brodova za suvi rasuti teret, “Pacific Basin” je započeo uvođenje XGIT-PROP-a na 40 brodova, koji su planirani za održavanje dry dock-a 2024. u godini. Ova inicijativa za dekarbonizaciju označava najveće usvajanje premaza za propelere na bazi grafena u segmentu rasutih tereta, pokazujući liderstvo “Pacific Basen-a” i snažnu posvećenost održivosti kroz inovativna rješenja.

Sanjay Relan, generalni menadžer za optimizaciju i dekarbonizaciju u “Pacific Basin-u”, rekao je: „Od 2007. godine premazujemo propelere naših plovila silikonskom bojom, kako bismo proaktivno održali glatku površinu propelera i izbjegli čestu potrebu za poliranjem, da bismo povratili izgubljene performanse. Međutim, nismo uspjeli da izbjegnemo oštećenje ivica silikonskog premaza na propelerima, što zahtjeva da se cijeli premaz propelera skine i ponovo nanese. Usvajanjem XGIT-PROP tvrdih premaza za cijelu našu flotu, preduzimamo proaktivan korak ka održivijim praksama. Nadamo se da ćemo održati glatku površinu propelera, bez oštećenja i poboljšati efikasnost tokom dužih perioda. Na nivou cijele flote, očekujemo značajno smanjenje uticaja i na životnu sredinu i operativne troškove.”

Tvrdi premaz bez biocida, XGIT-PROP je dizajniran da izdrži rigorozne uslove sa kojima se suočavaju propeleri, prevazilazeći nedostatke konvencionalnih, mekih premaza na bazi biocida, koji oslobađaju silikonska ulja i često se odvajaju od lopatica propelera. Kombinujući jak adhezivni “primjer” sa čvrstim završnim premazom koji se odvaja, XGIT-PROP obezbjeđuje da površina propelera ostane glatka. U studiji efikasnosti goriva koju je sproveo “Stolt Tankers” 2022. godine, dokazano je da KXGIT-PROP ima potencijal da smanji potrošnju goriva do 4%. Pored poboljšanih CII rejtinga, brodovlasnici u sektoru suvog rasutog tereta koriste XGIT-PROP-ov napredak u efikasnosti, kako bi poboljšali rejting RightShip GHG svojih plovila.

Sporazum o floti između “Pacific Basin-a” i “GIT Coatings-a” naglašava stalni pomak brodarske industrije ka održivosti. Suočeni sa potrebom da se ispune ekološki ciljevi, smanje troškovi i održi efikasnost, vlasnici brodova koji su otvoreni za promjene, mogu pronaći pomoć u inovativnim rješenjima, kao što su premazi na bazi grafena koje nudi “GIT”.

Izvor: gitcoatings.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply