Skip to main content
search
VijestiSvijet

„Pakt o transportu za ljude i prirodu 2030“ je tu da pomjeri plimu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nova inicijativa pojavila se tokom COP 28„Pakt o transportu za ljude i prirodu 2030. (SPPaN)“, kako bi se pozabavili međusobno povezanim izazovima zagađenja, gubitka biodiverziteta i klimatske krize i potencijalnih zajedničkih koristi dekarbonizacije brodova za ljude i priroda.

Novi izvještaj pod nazivom “Navigacija u budućnost: premošćavanje transporta, biodiverziteta i dekarbonizacije temelj je inicijative SPPaN 2030.”

Izvještaj pomno razmatra kratkoročni i dugoročni uticaj brodarstva na zdravlje okeana, produktivnost i biodiverzitet, naglašavajući važnost koordinisanog pristupa i veza između akcija za dekarbonizaciju i zaštitu zdravlja okeana utemeljenih u pomorskim praksama.

„Ako se brzo i sveobuhvatno implementiraju, mjere pakta bi mogle doprinijeti preokretanju gubitka biodiverziteta i rješavanju klimatske krize.

Prepoznavanje da su klima i biodiverzitet međusobno povezani nije samo ključno za razumijevanje kako brodarske operacije trenutno utiču na životnu sredinu, već je takođe od suštinskog značaja za razvoj rješenja za dekarbonizaciju koja takođe uzima u obzir druge uticaje okeana i zajedničke koristi.“ rekao je Andrew Stephens, izvršni direktor Sustainable Shipping Initiative. 

2030 SPPAN Stubovi

 #1 Pravedan i pravičan – izgradnja tranzicije koja nikoga ne ostavlja za sobom

SPPaN iz 2030. daje prioritet podržavanju i unapređenju principa pravde i jednakosti, uključujući, ali ne ograničavajući se na Deklaraciju UN-a o pravima starosjedilaca, promovisanje rodne i LGBTQ+ ravnopravnosti, uključivanje mladih i eliminaciju rasizma.

#2 Predostrožnosti — usklađeno sa pristupom predostrožnosti UN-a

Pristup predostrožnosti je kritični element SPPAN-a 2030. i podržava uspostavljanje veza između klimatskih akcija i preokretanja gubitka biodiverziteta. Moraju se preduzeti brze akcije kako bi se riješila trostruka planetarna prijetnja, a mjere za ublažavanje morskih posljedica moraju ići u korak s brzim promjenama i prekretnicama ekosistema.

#3 Zasnovano na prirodi — priznavanje moći prirodnog svijeta i njegovih složenih ekosistema u rješavanju i preokretanju uticaja klimatskih promjena

Okean treba tretirati kao osjetljiv sistem za održavanje života i stoga mu se mora obezbijediti izvanredna zaštita i obavezne mjere. Okean može igrati značajnu ulogu u preokretanju klimatske krize, a posebno osjetljiva morska područja (PSSA) mogu se koristiti kao alat za prostorni transport koji nadopunjuje mreže zaštićenih morskih područja (MPA) i druge mjere očuvanja.

#4 Bezbjednost

Sigurna plovidba je neraskidivo povezana sa pravima pomoraca i zaštitom okoline, a često se ne može dogoditi bez adekvatne i dobro održavane luke i brodske infrastrukture.

Osim toga, digitalizacija i e-navigacija obećavaju da će doprinijeti manjem broju nesreća, izlivanju i smanjenju napada kitova.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply