Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Panamski brodski registar raste u 2023. godini, zadržavajući 16 posto tržišnog udjela

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Panamski registar brodova bilježi rast u 2023. godini održavajući vodeću poziciju u industriji, dok istovremeno nastavlja modernizovati registar. Panama i Liberija ostaju rivali za vodeću poziciju u industriji, daleko ispred drugih zastava, dok Panama nastavlja sa čišćenjem svog registra kako bi osigurala usklađenost i najbolje prakse među svojom flotom.

Do kraja godine, registar navodi podatke koji pokazuju da je narastao tokom godine, završavajući 2023. sa 8,540 brodova, što ga čini najvećim registrom po broju brodova. To je porast u odnosu na sredinu 2023. godine kada je imao preko 8,200 brodova. Tokom cijele 2023. godine, administracija ističe da je registar imao neto povećanje od 83 broda, što predstavlja ukupno 7,2 miliona bruto tona.

Panama se suočava sa sve većim izazovom od registra zastave Liberije koji brzo raste. Iako, ima manji broj brodova, zastava Liberije je sredinom 2023. godine premašila Panamu po ukupnoj bruto toni. IHS Markit je izvijestio da je Liberija dostigla 252 miliona bruto tona do kraja jula, dok je Clarksons Research postavio Liberiju ispred za jedan procenat u sredini 2023. godine. Panama sada navodi podatke IHS Markit-a koji pokazuju da je na kraju godine panamska zastava bila na 8,540 brodova sa ukupno 251,1 milion bruto tona.

Panama i Liberija imale su po 16 posto tržišnog udjela sredinom 2023. godine i Panama ističe da je prema Clarksons-u zadržala taj udio od 16 posto dok modernizuje registar. Trenutna administracija za Panamski Registar napominje da su postigli stopu zadržavanja od 29 posto u 2023. godini, što je napredak u odnosu na njihovu prosječnu stopu zadržavanja od 28 posto od preuzimanja vođstva administracije u 2019. godini, i više nego duplo u odnosu na prosječnu desetogodišnju stopu zadržavanja koja je iznosila 14 posto.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply