Skip to main content
search
VijestiSvijet

Panika na tržištu izaziva nagli rast tarifa

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Prema najnovijoj analizi konsultantske kuće za pomorski transport Linerlytica, panika na tržištu zbog smanjenja dostupnosti prostora za brodove podigla je Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) na najviši nivo od septembra 2022. godine, rastući za 18,8% nakon praznične pauze i dostigavši najviši nivo u posljednjih 20 mjeseci.

Za razliku od skoka u januaru, kada su povećanja tarifa bila uglavnom ograničena na rute pogođene situacijom na Crvenom moru, ovog puta povećanja su šire rasprostranjena sa oštrim rastom tarifa na svim dugim rutama usljed snažnog oporavka potražnje pred ljetnju sezonu.

Linerlytica je napomenula da prevoznici podstiču paniku, pri čemu Maersk tvrdi da je gubitak kapaciteta na rutama Azija-Evropa i Mediteran dostigao 15-20%.

“Iako, situacija sa efektivnim kapacitetom nije tako loša kao što prevoznici sugerišu, snažna potražnja je iznenadila tržište.” rekla je Linerlytica.

Proizvodnja novih kontejnera za suvi teret porasla je na 520,000 TEU-a samo u aprilu, tri puta više od mjesečnog prosjeka iz 2023. godine, sa proizvodnjom u fabrikama potpuno rezervisanom do kraja jula.

Gubitak kapaciteta na rutama Azija-Sjeverna Evropa kompenzovan je povećanjem kapaciteta za Mediteran.

Efektivni kapacitet za Sjevernu Evropu na osnovu stvarnih polazaka brodova iz Azije smanjen je za 5,1% u odnosu na prethodnu godinu zbog duže rute koju je većina brodova preuzela preko Rta dobre nade, uprkos rasporedu 17,8% više brodskog kapaciteta na ruti Azija-Sjeverna Evropa, prema izvještaju Linerlytica.

Nasuprot tome, efektivni kapacitet na ruti Azija-Mediteran je porastao za 10,5% uprkos skretanjima preko Rta, jer je ukupni kapacitet raspoređen na ovoj ruti skočio za 49,1% u odnosu na prethodnu godinu.

Suprotno Maersk-ovim tvrdnjama o industrijskom gubitku kapaciteta od 15% do 20% na rutama Azija-Evropa/Mediteran, ukupni kapacitet je 0,3% veći u efektivnim terminima u odnosu na prethodnu godinu, jer je ukupni brodski kapacitet raspoređen na dvije rute porastao za 28% sa 5,45 miliona TEU-a na skoro 7 miliona TEU-a trenutno.

Pored toga, dodatnih 1,2 miliona TEU-a kapaciteta je dodato u poslednjih pet mjeseci zbog skretanja preko Rta. Većina dodatnog kapaciteta, ili 800,000 TEU-a, otišla je na Mediteran, jer su teretne stope za Mediteran uživale premiju od 30-50% u odnosu na Sjevernu Evropu, iako se taj jaz nedavno suzio.

Izvor: container-news.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply