Skip to main content
search
VijestiSvijet

Paris MoU koncentrisana inspekcijska kampanja o aranžmanima za prevoz pilota

AAA

Izvor fotografije:  soualexandrerocha / Shutterstock.com

od 10. jula do 9. avgusta 2023. godine, Paris MoU isprobava alternativni pristup redovnim koncentrisanim inspekcijskim kampanjama (KIK) sprovodeći nekoliko kratkih ciljanih inspekcijskih kampanja poznatih kao fokusirane inspekcijskekampanje (FIK). U narednim mjesecima su planirani još ovakvih FIK. Nakon završetka probnih faza, rezultati, jednostavnost implementacije i efikasnost biće ocijenjeni, a na osnovu toga će se donijeti dalje odluke o inspekcijskim kampanjama i njihovom formatu. Dio probne faze uključuje i procjenu da li da se inspekcijska kampanja unaprijed najavi ili ne.

Prva FIK je izvedena na AP. Ova tema je izabrana zbog nekoliko incidenata koji su se dogodili prilikom prevoza pilota, unutar regije Paris MoU i šire, što je opravdalo sprovođenje ove kampanje. Većinom se prevozi pilota izvode sigurno, ali potencijalne posljedice pada osobe sa skala mogu biti fatalne, a visokorizično ukrcavanje i iskrcavanje pilota skalama zahtijeva stalno upravljanje i nadzor.

Svrha kampanje bila je provjera da li AP na brodovima koji su inspekcionisani ispunjavaju zahtjeve SOLAS-a. Ukupno je izvedeno 1262 inspekcije države luke, tokom kojih je na 100 brodova pronađen jedan ili više nedostataka u AP.

Vlasnici brodova, operatori, kapetani i posade se podsjećaju da aranžmani za prevoz pilota, uključujući skale za pilote, moraju biti u skladu sa obavezama prema SOLAS-u Annex V Pravilo 23.

Zahtjevi u SOLAS V/23 su minimalni standardi za opremu instaliranu i aranžmane za prevoz pilota na brodovima na ili nakon 1. jula 2012. Standardi IMO-a mogu se naći u IMO Rezoluciji A.1045(27) “Aranžmani za prevoz pilota” i IMO Rezoluciji A.1108(29) “Izmjene preporuka o aranžmanima za prevoz pilota (Rezolucija A.1045(27)).”

Jasna i efikasna komunikacija sa kapetanom pilotskog plovila je esencijalna za osiguranje sigurnosti aranžmana za prevoz pilota prije nego što osoba koristi ljestvu. Kapetan pilotskog plovila je najbolje pozicioniran da procijeni ispravnu visinu dna ljestve i identifikuje bilo koje potencijalne probleme sa ljestvom ili konopcima jednom kada su postavljeni.

Kada pomorski pilot posumnja da je sredstvo za prenos pilota koje je obezbijeđeno nesigurno, trebao bi odbiti da koristi sredstvo dok ga kapetan i posada ne učine sigurnim.

Piloti imaju pravo odbiti ukrcavanje na brodove koji nude neispravne sredstva za ukrcavanje, što može dovesti do ozbiljnog kašnjenja. Piloti takođe imaju pravo prijaviti nedostatke u sredstvima za ukrcavanje nadležnim organima kontrole države luke, što može dovesti do potpune inspekcije kontrole države luke sa rizikom od kašnjenja i finansijskih kazni.

Međunarodna trgovačka komora (ICS) i Međunarodna asocijacija pomorskih pilota (IMPA) su proizvele novi vodič u saradnji sa industrijskim partnerima; Baltičko i međunarodno pomorsko vijeće (BIMCO), Međunarodna asocijacija kruzerskih linija (CLIA), Međunarodna grupa zaštite i osiguranja klubova (IGP&I), Međunarodna federacija udruženja kapetana brodova (IFSMA), INTERCARGO, Međunarodna federacija radnika transporta (ITF) i Nautički institut.

Dodat je novi pasus koji opisuje smjernice IMO-a o kombinovanim aranžmanima za ukrcavanje platformi.

Izvor: Maritime Cyprus

Podijeli vijest:

Leave a Reply