Skip to main content
search
VijestiSvijet

Performanse trupa i uticaj EU ETS-a na operatere brodova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Sistem trgovanja emisijama Evropske unije, ili EU ETS, je značajna inicijativa koja ima za cilj smanjenje emisije gasova staklene bašte u Evropskoj uniji. Za operatere brodova, ovo znači prilagođavanje promjenljivom regulatornom okruženju, direktno utičući na njihovu profitabilnost.

Ukratko, koncept EU ETS-a je da ograniči i postavi cijenu na emisije gasova staklene bašte u EU. Od 1. januara 2024. godine, ovo se sada proširuje i na sektor pomorskog transporta. To znači da će brodarske kompanije sa komercijalnim teretnim brodovima koji pristaju u luke EU, morati da kupe i predaju dozvole za emisiju na osnovu toga koliko gasova staklene bašte brodovi emituju. Dok je početna tačka 40% emisije ugljen-dioksida u prvoj godini, ovo će se progresivno povećavati na 100%, uključujući i emisije metana i azot-oksida.

Dozvole u ​​EU trenutno su 80 do 100 dolara po toni, tako da je jasno da će to uticati na operativne troškove u budućnosti. Pošto EU ETS postavlja cijenu na emisije, lak korak za ublažavanje efekata je smanjenje potrošnje goriva i poboljšanje efikasnosti plovila.

Glavni faktor koji utiče na smanjenje potrošnje goriva i poboljšanje efikasnosti plovila, jesu performanse trupa – optimizacija performansi trupa će smanjiti troškove brodskih operatera EU ETS-a. Fouling negativno utiče na brzinu broda i potrošnju goriva – hull fouling može povećati potrošnju goriva za čak 40% – doprinoseći još većoj emisiji CO₂. Održavanjem čistog trupa, brodovi plove sa manjim otporom, koriste manje goriva i emituju manje CO₂ – pomažući brodarima da smanje operativne troškove vezane za “bunkering” i emisije.

Kao dio naše posvećenosti čistom transportu, podržavamo industriju brodarstva u ispunjavanju sve strožijih ekoloških propisa, a brodski operateri mogu danas da preduzmu mjere, kako bi se suočili sa izazovima EU ETS.

Primjer je korišćenje rješenja kao što je “Jotun Hull Performance Solutions”. Sa 1% očekivanog prosječnog gubitka brzine tokom 60 mjeseci, čist trup se može prevesti u uštedu goriva od 15%, u poređenju sa prosječnim tržišnim performansama antifouling-a.

Implikacije EU ETS će biti ogromne za čitavu industriju brodarstva, posebno za one koji češće plove u vodama EU. Posrednik za transport tereta “P&I insurer ITIC”, rekao je da će EU ETS koštati brodsku industriju “milijarde”.

Rješenja kao što su “Hull Performance Solutions” i potencijalne uštede koje su gore pomenute, imaće ključnu ulogu u ublažavanju uticaja EU ETS-a na cijelu industriju. Takođe, usvajanje nove tehnologije i digitalnih rješenja, kao što su “Jotun Hull Skating Solutions” ili “Jotun HullKeeper”, dodatno će poboljšati performanse trupa – čist trup znači da će plovilo emitovati manje ugljenika i zahtijevati manje EU ETS dozvola.

Izvor: jotun.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply