Skip to main content
search
VijestiSvijet

Pet miliona barela ruske nafte, koje su bile na putu za Indiju, nikada nisu stigle na odredište

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Otprilike pet miliona barela ruske nafte, koje su bile na putu za Indiju, nikada nisu stigle na odredište, izvijestio je Bloomberg.

Tereti sirove nafte sorte Sokol iz Rusije trebali su stići u posljednje četiri sedmice, ali umjesto toga, relevantni tankeri navodno besposleno plove na moru, kilometrima daleko od namijenjenih luka.

Nije jasno zašto brodovi nisu stigli, ali izvještaj kaže da bi sankcije na prodavce koji prevoze rusku naftu iznad cjenovnog limita od 60 dolara, koji su postavile zemlje G7, mogle biti dio objašnjenja.

Američko Ministarstvo finansija sankcionisalo je osam brodova vezanih za terete nafte od oktobra, od kojih šest pripada ruskom Sovcomflot PJSC.

Ruski nedeljni tokovi nafte porasli su na najviši nivo u pet mjeseci do 10. decembra, pokazali su podaci o plovidbi Bloomberga. Izvoz u tom periodu dostigao je 3,76 miliona barela dnevno.

Taj porast dolazi dok se OPEC+ obavezao smanjiti proizvodnju sirove nafte kako bi stabilizirao cijene. Grupa kaže da planira smanjiti proizvodnju za ukupno 2,2 miliona barela dnevno do prvog kvartala 2024. godine, pri čemu će nešto od toga biti iz Rusije.

Izvor: markets.businessinsider.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply