Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Petogodišnji Suezmax tanker vrijedi više od novogradnje

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Analiza Baltic Exchange otkrila je da petogodišnji tanker tipa Suezmax trenutno ima veću tržišnu vrijednost od cijene njegove novogradnje. Dok se niz narudžbina za tankere tipa VLCC ubrzava, postavlja se pitanje da li će sektor Suezmax krenuti istim putem. ‘Istorijski nizak’ broj narudžbi brodova u 2022. godini nije bio samo posledica pandemije, već i zabrinutost zbog emisija, neizvjesnosti oko budućih pogonskih sistema i opcija, kao i angažovanje dijela flote u ‘tajnim’ operacijama izvoza sirove nafte iz Rusije i Irana. Međutim, to što su vrijednosti polovnih tankera, u pojedinim sektorima, značajno više od cijene novih brodova predstavlja neobičnu situaciju.

To bi moglo dovesti do prekomjernog naručivanja i dugoročnog prekomjernog snabdijevanja, prema analizi Londonske Baltic Exchange, koja postavlja pitanje da li se istorija može ponoviti. Analiza Baltic Exchange otkriva da ‘vrijednosti petogodišnjih Suezmax-a čine cijene novogradnje privlačnim’. Njena procjena sektora Suezmax koristila je prosjek stopa Crno more/Mediteran i Zapadna Afrika/Kontinent u svojim ponderisanim prosječnim ocjenama ekvivalenta time čarteru. Iako, su zarade još uvijek na zdravim nivoima, analiza Baltic Exchange otkriva da su stope oslabile tokom poslednje dvije godine. Ipak, vrijednost petogodišnjeg Suezmax-a je porasla i sada je više od 7% veća od procjenjene vrijednosti narudžbine za novogradnju.

Analiza Baltic Exchange procjenjuje troškove novogradnje Suezmax-a na 77,3 miliona dolara u poređenju sa petogodišnjim brodom vrijednim 82,8 miliona dolara. Prvogodišnji gotovinski prag rentabilnosti ekvivalenta time čartera za novi brod, pretpostavljajući period izgradnje od 30 mjeseci, bio bi oko 26.000 dolara dnevno, procenjuje Baltic. Međutim, petogodišnji Suezmax bi zahtjevao prvogodišnji gotovinski prag rentabilnosti od 30.200 dolara. U poređenju sa prosječnim stopama ekvivalenta time čartera tokom poslednjih deset godina, novogradnja bi bila gotovinski pozitivna; petogodišnji brod ne bi bio. Iako, mnoge neizvjesnosti komplikuju odluke o naručivanju novih tankera, današnja dinamika u sektoru Suezmax je neobična i moguće privlačna, uprkos vjerovatnom periodu izgradnje. Narudžbina za novogradnju Suezmax ostaje privlačna i očekuje se da će brodski red nastaviti da raste, zaključuje analiza Baltic Exchange.

Izvor: seatrade-maritime.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply