Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Piraeus dočekao ikonični francuski jedrenjak “Belem”

AAA

Izvor fotografije: Obatala-photography / Shutterstock.com

Opština Piraeus nastavlja da igra izuzetnu ulogu u putovanju Olimpijskog plamena ka Francuskoj, budući da je dočekala francuski jedrenjak “Belem”.

Prema zvaničnom saopštenju, ikonični “Belem” stigao je u ponedjeljak, 22. aprila, u 16:00, na Akti Xaveriou i bio je praćen fregatom francuske mornarice LOIRE F/S.

Ovo je prvi put da se Olimpijski plamen prevozi morem.

Stanovnici Piraeus-a i drugi imali su jedinstvenu priliku da otkriju “dušu” legendarnog broda, budući da je od 24. do 26. aprila brod bio otvoren za besplatne posjete javnosti, pod uslovom da su rezervacije bile izvršene unapred.

Filharmonijski orkestar će muzički pratiti dolazak broda.

27. aprila, nakon što je Plamen završio svoje putovanje kroz cijelu Grčku, francuski jedrenjak “Belem” isplovio je iz Piraeus-a, prevozeći Plamen do luke Marseille.

“Belem”, koji je proglašen za “Istorijski spomenik” još 1984. godine, simbolizuje pomorsku tradiciju Francuske i izgrađen je iste godine kada su održane moderne Olimpijske igre, na svoje prvo putovanje krenuo je iz Nantes-a za Belem u Brazilu 1896. godine.

To je poslednji trojarbolni jedrenjak francuske trgovačke mornarice, sa kvadratnim jedrima i čeličnim trupom, koji je i dalje operativan.

Poznati “Belem” korišćen je za transport robe i obično je prevozio kakao iz Brazila, sa kapacitetom do 675 tona.

Izvor: mononews.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply