Skip to main content
search
VijestiSvijet

Plan EU ,,Fit for 55”: Pomorski sektor pred izazovima zelene tranzicije

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ulaskom u 2024. godinu, pomorski sektor stupa u eru značajnih promjena postajući dio prvog globalnog mjerenja i regulacije potrošnje ugljenika u transportu.

Izvještaj Fit for 55 pruža dubok uvid u nove regulative Evropske unije, posebno u šemu EU za praćenje emisija (ETS) i FuelEU Maritime, a sve sa ciljem da pomogne relevantnim akterima da se uspješno prilagode administrativnim i ugovornim izazovima koji proizlaze iz ovih promjena.

Ključni element Fit for 55 plana predstavlja uključivanje pomorskog sektora u EU ETS. Vlasnici brodova i operateri sada su obavezni dostaviti odgovarajući broj EU dozvola kako bi pokrili i opravdali emisije CO2 sa svojih plovila. Ova regulacija će biti obavezna do 2027. godine, a obuhvatiće i emisije metana (CH4) i azot-okside (N2O).

FuelEU Maritime program postavlja dodatni pritisak na brodarske kompanije za smanjenje emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte (GHG) u svojim energetskim operacijama.

Usklađenost sa novim regulativama postaje ključni faktor za očuvanje konkurentnosti. Pored investiranja u rješenja za dekarbonizaciju, brodarske kompanije moraju pažljivo analizirati efikasnost korišćenja flote, rutiranje, ugovore o čarteru, cijene, trgovinu emisijama i druge faktore kako bi minimalizovale izloženost cijenama ugljenika i izbjegle suočavanje sa kaznama od strane EU administracije.

Paket Fit for 55 ima ambiciozan cilj smanjenja emisija u EU za 55% do 2030. godine. Ovaj sveobuhvatni plan obuhvata niz mjera, uključujući Uredbu o infrastrukturi za alternativna goriva, revidiranu direktivu o obnovljivoj energiji i mehanizam za prilagođavanje ograničenja ugljenika.

Izvor: Lloyd’s Register

Podijeli vijest:

Leave a Reply