Skip to main content
search
VijestiSvijet

Poboljšana razmjena informacija i pojačana budnost doprinose sigurnijim vodama Azije

AAA

Izvor fotografije: SL Chen / Shutterstock.com

Piratstvo i naoružane pljačke brodova u vodama Azije smanjene su za 22% u periodu od januara do aprila 2024. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Smanjenje ovog tipa incidenta uglavnom je uzrokovano pojačanom budnošću agencija za sprovođenje zakona u zemljama sa morskim granicama.

Tokom prva četiri mjeseca 2024. godine, prema Informacijskom centru za razmjenu podataka ReCAAP, međuvladinoj agenciji koja radi na suzbijanju piratstva i oružanih pljački brodova u Aziji, dogodio se oko 31 incident. Sa druge strane, u periodu od januara do aprila prethodne godine, u vodama Azije dogodilo se 40 incidenata.

Od incidenata ove godine do sada, 14 se dogodilo u moreuzu Malaka i Singapur, žarištu pljački u Aziji, osam u Indoneziji, šest u Bangladešu, dva u Indiji i jedan na Filipinima. Čini se da je Bangladeš ove godine postao još jedno žarište pljački u Aziji sa već šest incidenata u područjima pored luke Chittagong.

ReCAAP ISC je nedavno objavio prvi tromjesečni izvještaj o piratstvu i naoružanim pljačkama protiv brodova u Aziji, naglašavajući da je bilo 26 incidenata pomorskih pljački u Aziji, dok je u istom periodu prošle godine bio jedan incident više u regiji.

Posebno je značajno da je bilo 11 incidenata u moreuzu Malaka i Singapur (SOMS) u prvom kvartalu 2024. godine, što je smanjenje od 45% u odnosu na 20 incidenata prijavljenih tokom januara-marta 2023. godine.

16. aprila, ReCAAP ISC je organizovao godišnju konferenciju o borbi protiv piratstva i morskih pljački za 2024. godinu. Konferencija je bila usmjerena na rastuće rizike za globalno pomorstvo uzrokovane piratstvom, naoružanim pljačkama protiv brodova i geopolitičkim tenzijama koje utiču na komercijalno brodarstvo i lance snabdijevanja, te kako Azija i obalne države mogu odgovoriti na te izazove.

Arsenio Dominguez, generalni sekretar IMO-a, istakao je važnost pravovremene i tačne razmjene informacija kako bi se omogućila pravovremena pomoć od strane agencija za sprovođenje zakona. Takođe, je podijelio napore IMO-a u osiguranju bezbjednosti pomoraca i sigurnog tranzita tereta, za nesmetan tok trgovine.

Pozvao je sve zainteresovane strane da zajedno rade na razmjeni informacija, sinhronizaciji napora i zaštiti globalnog pomorstva od piratstva, morskih pljački i drugih pomorskih prijetnji.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply