Skip to main content
search
VijestiSvijet

Podaci S-100 omogućili bezbjedan prilazak najvećeg kran broda na svijetu luci Haugesund

AAA

Izvor fotografije: MartinLueke / Shutterstock.com

Podaci S-100, prikupljeni i učinjeni dostupnim od strane Centra za elektronske karte (ECC), pomogli su najvećem kran brodu na svijetu, Sleipnir, da sigurno plovi kroz uske vode i uđe u luku Haugesund.

U pionirskoj i veoma složenoj operaciji za naftnu i gasnu industriju, ECC je doprinio sigurnom i efikasnom prilazu Sleipnir-a luci Haugesund, koja se nalazi na južnom dijelu Norveške.

Godine 2018, norveška energetska kompanija Equinor pokrenula je do sada najveći projekat za povećanje ekstrakcije nafte i gasa na norveškom kontinentalnom grebenu – Projekat proširenja Snorre. Od 1992. godine u funkciji, ovaj projekat proširenja ima za cilj da pomogne Equinor-u da značajno poboljša faktore oporavka polja, poveća vijek trajanja platformi i izvuče značajne resurse koji su još uvijek u zemlji.

Da bi sigurno navigavali ogromnim brodom i dokazali zainteresovanima da je projekat izvodljiv, Heerema je zavisio od detaljnih podataka o okolnim uslovima i podataka visokokvalitetne batimetrije. Međutim, pristup potrebnim podacima bio je skoro nemoguć. Zahvaljujući njihovom direktnom poznavanju univerzalnog hidrografskog modela podataka S-100, širokoj mreži kontakata stečenih tokom nekoliko projekata razvoja S-100, i decenijama iskustva u pružanju nautičkih karata za digitalnu pomorsku navigaciju, ECC je bio u stanju da pomogne.

Da bi pomogli u pristupu luci, ECC, Kongsberg Digital i Norveška uprava za mapiranje udružili su snage kako bi Heerema-i bez problema pružili detaljne informacije o morskom dnu prikupljanjem i širenjem relevantnih hidrografskih i batimetrijskih podataka, dostupnih preko novog, inovativnog softvera za mapiranje – S-100 Demonstrator. Razvijen od strane Kongsberg Digital, u saradnji sa ECC, Norveškom obalnom upravom i Norveškom upravom za mapiranje, S-100 Demonstrator pruža navigatorima detaljne visokorezolucijske 3D vizualizacije morskog dna na osnovu novog S-102 standarda za batimetrijske podatke.

Pristupanjem ažuriranim, detaljnim i visokorezolucijskim S-102 batimetrijskim podacima, vizualizovanim u 3D formatu, Sleipnir – uprkos svojoj kolosalnoj veličini – uspješno je navigirao čak i kroz najtješnje prostore do luke Haugesund.

Izvor: blog.ecc.no

Podijeli vijest:

Leave a Reply