Skip to main content
search
VijestiSvijet

Polaganje kobilice za ASUKA III u Meyer Werft

AAA

Izvor fotografije: Meyer Werft press

Meyer Werft i NYK Cruises danas su proslavili tradicionalnu ceremoniju polaganja kobilice za novi kruzer ASUKA III. Spuštanjem prvog čeličnog bloka u brodogradilište I (hala 5), započelo je sastavljanje trupa broda. Komponenta teži 345 tona, široka je 12,8 metara, duga 24,6 metara i visoka 7,4 metra.

“Sa današnjim polaganjem kobilice, slavimo sljedeći važan korak u izgradnji ASUKA III. Svi mi u Meyer-u ponosni smo što gradimo ovaj poseban kruzer za japansko tržište. Specifičnost dizajniranja broda da zadovolji potrebe i zahtjeve japanskih putnika je jedinstvena. Radimo vrlo strastveno sa timom NYK Cruises.”, kaže direktor Jan Meyer.

“Sa zadovoljstvom objavljujem uspješan završetak ceremonije polaganja kobilice. Cijenim kontinuiranu saradnju sa timom brodogradilišta Meyer Werft i uvjeren sam da ćemo uz njihovu stalnu podršku uspješno dočekati lansiranje ASUKA III u 2025. godini.”, kaže Hiroyuki Endo, predsjednik NYK Cruises.

Meyer Werft će koristiti brojna rješenja prilagođena japanskom tržištu za novi kruzer. To uključuje, na primjer, spa područja koja će biti posebno razvijena prema japanskim željama i običajima. Osim toga, ASUKA III je prvi putnički brod koji se gradi pod nadzorom japanske zastave u posljednjih otprilike 30 godina. Brod je pogonjen LNG-om, jednim od najčišćih goriva trenutno dostupnih za plovidbu. Osim smanjenja emisija CO2, to znači da se emisije azotovih oksida i čestica mogu gotovo potpuno eliminisati, a sumporni oksidi potpuno izbjeći.

Isporuka broda od oko 52.000 GT planirana je za 2025. godinu. Sa dužinom od 230,2 metra i širinom od 29,8 metara, brod će nuditi prostor za oko 740 putnika.

Izvor: Meyer Werft press

Podijeli vijest:

Leave a Reply