Skip to main content
search
VijestiSvijet

Pomorska industrija zabrinuta zbog novih američkih pravila o sajber bezbjednosti

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Luke su ulazne i izlazne tačke za pomorsku trgovinu, a odbrana je ključni dio infrastrukture lanca snabdijevanja SAD-a. Stoga, sajber prijetnje pomorskim objektima i imovini predstavljaju problem nacionalne bezbjednosti.

U pokušaju da smanji prijetnje sajber bezbjednosti, Obalska straža Sjedinjenih Država je u februaru izdala Obavještenje o predloženom pravilniku kako bi se borila protiv potencijalnih sajber rizika u pomorskoj industriji i pripremila pomorce sa znanjem za borbu protiv njih.

Zapravo, Obalska straža predlaže ažuriranje svojih pomorskih bezbjednosnih propisa dodavanjem regulativa koje su posebno usmjerene na uspostavljanje minimalnih zahtjeva za sajber bezbjednost za plovila pod zastavom SAD-a, objekte na spoljnjem kontinentalnom pojasu i objekte u SAD-u koje podležu regulativama Zakona o sigurnosti pomorskog transporta iz 2002. godine.

Ovo predloženo pravilo bi pomoglo u rješavanju trenutnih i nadolazećih sajber prijetnji u sistemu pomorskog transporta.

Prije donošenja konačnih pravila, Obalska straža će razmotriti sve komentare i materijale dobijene iz javne participacije kao ključne.

Ovo predloženo pravilo traži javne komentare o tome da li bi USCG trebalo da koristi i definiše termin “prijavljivi sajber incident” kako bi ograničila sajber incidente koji pokreću zahtjeve za prijavljivanje, o tome da li treba koristiti alternativne metode prijavljivanja takvih incidenata i da li treba izmijeniti definiciju opasnog stanja.

Period za komentare je sada istekao, jer je 22. april bio rok za dostavu, a odgovori će biti razmotreni prije donošenja konačnih pravila.

Predloženo pravilo o sajber bezbjednosti u sistemu pomorskog transporta je obimno, a zasnovano je na zapažanju Obalske straže SAD-a da: “Pomorska industrija prolazi kroz značajnu transformaciju koja podrazumijeva povećanu upotrebu sajber povezanih sistema. Dok, ovi sistemi unapređuju operacije komercijalnih plovila i lučkih objekata, oni takođe donose novi set izazova koji utiču na dizajn, operacije, bezbjednost, sigurnost, obuku i radnu snagu.”

Desetine odgovora su stigle iz pomorske industrije. Obalska straža SAD-a je dobila povratne informacije od kompanija kao što su U.S. Waterways Transportation LLC, Maersk Line, RINA Italian Register of Shipping, operateri tegljača, firme za barže i mnoge druge koje su izrazile svoje zabrinutosti i preporuke.

U različitim odgovorima koji su primljeni, bio je i komentar koji je pominjao da su predloženi propisi “finansijski opterećujući” i “nepraktični u smislu rokova i konačne implementacije.”

Međutim, mnoge kompanije su smatrale da je ovaj korak značajan ka jačanju bezbjednosti unutar sistema pomorskog transporta.

Maersk Line, Limited je ponudio komentar na predloženo pravilo o sajber bezbjednosti Obalske straže SAD-a, navodeći: “Smatramo da je ovo značajan korak ka unapređenju sajber bezbjednosti ovog kritičnog infrastrukturnog sektora. Međutim, da bi se maksimalno povećao njegov uticaj i izvodljivost, preporučujemo dalja poboljšanja u oblastima jasnoće, efikasnosti i usklađenosti sa postojećim programima,” rekao je kontejnerski gigant.

“Vjerujemo da se to može postići kroz jasne, standardizovane, na riziku zasnovane i praktične mjere koje koriste postojeće najbolje prakse industrije i izbjegavaju stvaranje nepotrebnih opterećenja.”

U drugom odgovoru, RINA Italian Register of Shipping je ukazala na hitnu potrebu za jedinstvenim okvirom sajber bezbjednosti na postojećim plovilima. “Tražili bismo otvaranje ‘stola za diskusiju’ o dvije primarne oblasti fokusa, posebno naglašavajući buduće testove i verifikacije na brodu tokom inspekcija Državne luke. RINA, kao društvo IACS-a, aktivno sarađuje sa klijentima kako bi identifikovala kritične kontrole i razvila primjenjive kontrolne liste za testove i verifikacije koje će se sprovoditi na postojećim jedinicama.”

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply