Skip to main content
search
VijestiSvijet

Pomorska istorija: “Lloyd’s Register” – Sve je počelo sa šoljicom kafe

By 08/03/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kratka istorija “Lloyd`s Register-a”: Vratiti se u 1760. godinu znači shvatiti koliko se svijet promijenio od osnivanja “Lloyd`s Register-a“. U to vrijeme jedrenjak je bio jedini pouzdan i brz oblik transporta, a puni potencijal parne mašine tek se razvijao. Industrijalizacija zapadnog svijeta još nije bila ubrzana kako bi podstakla široku eksploataciju prirodnih resursa, kao što su nafta i gas, a nuklearno i mlazno doba nije bilo ni predviđeno.

Društvo za registar brodova osnovali su 1760. godine kupci kafe kuće Edwarda Lloyd-a u ulici Lombard u Londonu. Cilj je bio da se trgovcima i osiguravačima daju snimljene informacije o kvalitetu njihovih plovila. U Registarskoj knjizi navedena su plovila koja su ocijenjena ili klasifikovana nakon pregleda stanja njihovog trupa i opreme. Pretplate koje je generisala Registarska knjiga, plaćale su surveyors za izvođenje radova. Ovo je bio pravi početak klasifikacije i Društvo je bilo prvo svjetsko klasifikaciono društvo.

Klasifikacija je bila i nastavlja da se zasniva na kvalitetu. Jednostavnije rečeno, to je procjena u odnosu na definisane standarde stanja broda koji je u izgradnji ili već postoji. Od 1768. godine Društvo je koristilo A1 za označavanje broda najviše klase. Od 1775. godine se koristi A1 i sada je poznat kao simbol kvaliteta.

Sporovi oko sistema klasifikacije Društva od 1799. do 1833. godine, doveli su do uspostavljanja drugog registra i doveli obje strane na ivicu bankrota. Srećom, sporazum je postignut 1834. godine kada su se ujedinili da formiraju “Lloyd`s Register” britanskih i stranih brodova, osnivajući Generalni komitet i dobrotvorne vrijednosti.

19. vijek je donio ogromne promjene, pošto je para zamijenila jedro, a drvo ustupilo mjesto gvožđu i čeliku, stvarajući brodove neviđene veličine. “Lloyd’s Register” se suočio sa ovim izazovima, formulišući smjernice zasnovane na praktičnom iskustvu.

Organizacija je brzo stekla široko poštovanje, dajući dokaze vladinim komitetima i primajući zahtjeve za imenovanje surveyors-a u inostranstvu.

Kada je 1834. godine osnovan rekonstituisani Lloyd-ov registar britanskih i stranih brodova, Generalni komitet je odbacio uporne prekomorske zahtjeve za imenovanje surveyors-a u inostranstvu, radije čekajući da se mreža izvoza Društva u Velikoj Britaniji pravilno uspostavi.

Dalja imenovanja su obavljena u kontinentalnoj Evropi 1860-ih, uključujući Antwerp (1866) i Rotterdam (1868). Louis Meyer, surveyor iz Antwerp-a, izgleda da je bio prva osoba imenovana sa odgovornošću za cijelu zemlju, kada je unaprijeđen da pokriva Belgiju 1869. godine. Kada je formiran poseban podkomitet za razmatranje uspostavljanja većeg broja inostranih surveyors-a, došlo je do naleta zakazivanja.

Do ranih 1880-ih skoro polovina svjetske isporuke bila je klasifikovana u “Lloyd’s Register-u”. Godine 1914, sa sve više internacionalnim izgledima, bilo je sasvim prikladno da se ime organizacije jednostavno promijeni u “Lloyd`s Register of Shipping“. Od 1916. godine organizacija je počela da osniva mnoge nacionalne i oblasne komitete kako bi unaprijedila bolje razumijevanje lokalnih uslova.

Inspekcija materijala i izrade bila je sastavni dio procesa klasifikacije, i do ranih 1800-ih surveyors-i su primijenjivali svoje vještine na kopnu. Dugi niz godina ove kopnene inspekcije su se odnosile na brodove i očuvanost i sigurnost njihove konstrukcije, od ispitivanja sidara i kablova do kvaliteta gvožđa i čelika.

Sa svojom bazom u jednoj od vodećih svjetskih proizvodnih zemalja, stručnost i reputacija “Lloyd’s Register-a” su postali privlačni mnogim organizacijama u inostranstvu koje žele da se uvjere u kvalitet robe koja se proizvodi i isporučuje iz Velike Britanije. Međunarodna mreža Društva takođe je dovela do poziva stranih Vlada, preduzeća i organizacija da izvrše inspekcije.

“Lloyd’s Register” je zadržao svoje mjesto kao vodeće klasifikaciono društvo tokom međuratnih godina, delimično zahvaljujući svojim značajnim operacijama u inostranstvu. Takođe je posijao sjeme važnog budućeg dijela organizacije u sektoru transporta i energetike. Dugogodišnji klijenti sa interesima izvan brodarstva počeli su da angažuju “Lloyd’s Register” u novim poljima, prije svega u naftnoj industriji. Sva ova aktivnost se značajno proširila nakon 1945. godine, što je na kraju dovelo do formiranja posebnog odjeljenja za ne-pomorske poslove, pružajući novi fokus za još veći rast.

Tokom Drugog svjetskog rata, zahtjevi rata ubrzali su tempo promjena u pomorstvu i industriji, a “Lloyd`s Register“ je pomogao da se potvrđuju mnoge inovacije. Radovi na obnovi nakon rata omogućili su “Lloyd’s Register-u” da postepeno oživi svoje aktivnosti u inostranstvu. Sredinom 1950-ih došlo je do dugog procvata u pomorstvu sa mnogim novim izazovima, kako su se brodarstvo i brodogradnja pomjerali ka istoku. “Lloyd’s Register” je zabilježio izuzetan rast svojih ne-pomorskih operacija.

Organizacija je pružala konsultantske i inspekcijske usluge postrojenjima za atomsku energiju, uključujući britansku “Calder Hall”, koja je 1956. godine postala prva nuklearna elektrana na svijetu, a koja je proizvodila električnu energiju u industrijskim razmjerama.

U decenijama nakon 1960. godine, “Lloyd’s Register” je omogućio promjenu kako se brodski bum nastavio. Brodovi su postajali sve veći, a kontejnerizacija je promijenila svet, revolucionišući protok robe.

Uslijedio je još jedan težak period pošto je brodarstvo jedva raslo u smislu tonaže sve do 1990. godine. U isto vrijeme, offshore industrija je patila od kolapsa cijena nafte. Ipak, “Lloyd’s Register” je ojačao svoju poziciju u Aziji, diverzifikovao svoje offshore operacije širom svijeta i učvrstio svoju poziciju vodećeg klasifikacionog društva za putničke brodove i transportere LNG-a. Jedan od najupečatljivijih događaja bio je uspjeh “Lloyd’s Register Quality Assurance-a” (LRQA), kompanije za menadžment sistema osnovane 1985. godine.

Dana 2. jula 2012. godine, “Lloyd’s Register” je pretvorio svoj status iz industrijskog društva u kompaniju ograničenu akcijama, nazvanu “Lloyd’s Register Group Limited”. Akcije u “Lloyd’s Register Group Limited-u“ su u vlasništvu matične kompanije, “Lloyd’s Register Foundation”, registrovane dobrotvorne organizacije.

Od početka vijeka, “Lloyd’s Register” je prošao kroz kulturnu transformaciju kako bi obezbijedio veću finansijsku i komercijalnu svijest. Organizacija nastavlja da raste i služi potrebama klijenata, ostajući konkurentna u svijetu koji se brzo mijenja.

Izvor: maritimecyprus.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply