Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Pomorska osiguranja i dalje podržavaju trgovinu na Crvenom i Crnom moru uprkos izazovima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Međunarodna unija pomorskog osiguranja (IUMI) potvrdila je na svom godišnjem zimskom sastanku da globalno tržište pomorskog osiguranja nastavlja da podržava trgovinu u Crvenom moru i području Crnog mora, uprkos tekućim izazovima u ovim regijama.

Ukrajina je nastavila da izvozi žito preko koridora za transport u Crnom moru koji je uspostavila nakon što se Rusija povukla iz sporazuma koji je uz posredovanje UN-a garantovao sigurno kretanje plovila u julu 2023.

Osiguranje je omogućilo da se veći dio žitarica izvozi u inostranstvo, stabilizujući međunarodne cijene poljoprivrednih proizvoda.

U međuvremenu, u Crvenom moru, IUMI kaže da su pristupačni proizvodi osiguranja tereta lako dostupni, osiguravajući da vlasnici plovila imaju potrebno pokriće za one koji se odluče koristiti rutu. Uprkos tekućim napadima i značajnom uticaju na tranzite Sueckog kanala i globalne lance snabdijevanja, tržište pomorskog osiguranja uspjelo je adekvatno osigurati pokriće i za tranzite Crvenog mora/Sueckog kanala i za dužu rutu oko Rta dobre nade.

Međutim, IUMI je izvijestio da su niski vodostaji ograničili kretanje kroz Panamski kanal, smanjujući maksimalni gaz plovila sa 50 stopa na 44 stope i smanjujući dnevni tranzit sa 34-36 plovila na oko 24.

Očekuje se da će ovaj broj dalje pasti na 18 plovila kasnije ovog mjeseca, što dovodi do dužeg tranzitnog vremena i mogućeg nedostatka isporučene robe.

Uprkos ovim izazovima, IUMI je napomenuo da bi rast globalnih premija pomorskog osiguranja u 2022. mogao potencijalno povećati rezultate za 2023., koji će biti objavljeni na njihovoj godišnjoj konferenciji u oktobar.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply