Skip to main content
search
VijestiSvijet

Pomorska stručnost britanske vlade umanjena smjenom predstavnika pri IMO-u

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Sektor pomorstva Ujedinjenog Kraljevstva je u iščekivanju političkih smjernica od prošle godine, međutim, izgleda da će ažuriranje Plana za čisto pomorstvo, koje se dugo odlagalo, biti objavljeno tek 2025. godine.

Katy Ware, stalni predstavnik pri IMO-u, smijenjena je s mjesta stalnog predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva i savjetnika za pomorsku politiku u međunarodnim pregovorima zbog masovnog odlaska stručnjaka iz pomorskog sektora iz Ministarstva za transport, dok su ministarske aktivnosti stavljene na pauzu pred nadolazeće opšte izbore.

Odlukom da se Ware smijeni i njena funkcija integriše u aktivnosti Ministarstva za transport, dodatno umanjuje već smanjeni broj pomorskih stručnjaka u Ministarstvu, čime se pomorska politika praktično stavlja na pauzu do završetka opštih izbora kasnije ove godine.

Iako, Ministarstvo za transport nije formalno najavilo odlazak Ware, kolege unutar Maritime Coastguard Agency, gdje ima ulogu direktorice britanskih pomorskih usluga, obaviještene su o potezu ranije ovog mjeseca.

Interni emailovi viđeni od strane Lloyd’s Lista, potvrđuju da će prošlosedmični sastanak Marine Environment Protection Committee-a biti posljednje učešće Ware sa IMO-om i da će napustiti MCA do kraja kalendarske godine.

Još uvijek nije jasno ko će zamijeniti Ware — proces koji zahtijeva od britanske vlade da formalno najavi promjene u sekretarijatu IMO-a, o kojima još uvijek nisu obaviješteni.

Motivi za prebacivanje britanskog predstavljanja pri IMO-u u okrilje Ministarstva za transport ostaju nejasni, pa čak i za one zaposlene unutar samog ministarstva.

Ware-ino iskustvo, obuhvatajući 25 godina rada u MCA i 13 godina na mjestu IMO “PRIMO” – interno poznatom nazivu za njen položaj, zaradilo je duboko međunarodno uvažavanje kao jedno od najuticajnijih lica unutar IMO-a. Među značajno umanjenim krugom vlasnika brodova koji su ostali aktivni unutar britanskog brodskog registra poslije Brexit-a, Ware je prepoznata kao centralna ličnost koja je direktno doprinijela zadržavanju poslovanja i očuvanju ugleda agencije.

Izvor: Lloyd’s List

Podijeli vijest:

Leave a Reply