Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Pomorska usklađenost: Priprema za FuelEU Maritime

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Za manje od godinu dana, FuelEU Maritime stupiće na snagu, što znači da će brodovi u EU morati da koriste manje ugljenično-intenzivne izvore energije. Nepoštovanje može rezultirati značajnim kaznama.

Pomorska industrija, naročito vlasnici brodova, mogli su osjetiti da su protekle godine bile ispunjene izazovima u pogledu prilagođavanja novim propisima o dekarbonizaciji. Godina 2023. donijela je uvođenje Indeksa energetske efikasnosti postojećih brodova (EEXI) i Indeksa intenziteta ugljenika (CII). Godina 2024. vidjela je proširenje EU ETS-a na pomorstvo. I 2025. će označiti početak FuelEU Maritime.

FuelEU Maritime je drugi element unutar paketa EU “Fit for 55” usmjerenog na pomorstvo. Njegova svrha je smanjenje intenziteta stakleničkih gasova (GHG), podsticanje korišćenja električne energije sa obale i promocija upotrebe obnovljivih goriva nebiološkog porijekla (RFNBO), kao što su e-amonijak i e-metanol.

Intenzitet GHG broda mjeri se u gramima ekvivalenta CO2 po MJ energiji, izražen kao CO2e/MJ. Jedinica CO2e koristi se jer pokriva metan i azotov oksid, kao i sam CO2. Od januara 2024. svi ti GHG moraju biti prijavljeni pod sistemom EU za praćenje, izvještavanje i verifikaciju (MRV).

Osnovni intenzitet GHG je 91.16gCO2e/MJ. To je prosječni intenzitet GHG energije koju su koristili brodovi u 2020. godini, kako je prijavljeno pod sistemom EU MRV. Ova cifra u velikoj mjeri odražava intenzitet GHG HFO i MDO, koji su činili veliku većinu energije koju su koristili brodovi u 2020. Od 2025. brodovi moraju raditi koristeći izvore energije sa manjim intenzitetom GHG. Početno potrebno smanjenje je 2% u 2025., što odgovara intenzitetu GHG od 89.34 gCO2e/MJ. Od 2030. to se povećava na smanjenje od 6% (85.69gCO2e/MJ), te se naknadno povećava svakih pet godina, dostižući smanjenje od 80% (18.23gCO2e/MJ) do 2050. u odnosu na 2020.

Ako je početni intenzitet GHG energije koju koristi brod veći od osnovne linije iz 2020., kasnija procentualna smanjenja biće proporcionalno veća kako bi se postigli potrebni nivoi intenziteta GHG.

Izvor: maritimecyprus.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply