Skip to main content
search
VijestiSvijet

Pomorski trendovi regrutacije i strategije za uspjeh

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Mark Charman, izvršni direktor i osnivač Faststream Recruitment-a, pruža čitaocima Splash-a skraćenu verziju govora koji je održao u Singapuru prošle sedmice.

Pomorski pejzaž prolazi kroz duboke transformacije, vođene tehnološkim napretkom, promjenama u radnoj snazi i evoluirajućim zahtjevima industrije. Naše stalne ankete širom različitih pomorskih sektora osvjetljavaju ove promjene, ističući evoluirajući odnos između pojedinaca i njihovog rada. Sa višegeneracijskom radnom snagom koja plovi morem promjena i pojavom disruptivnih tehnologija kao što su dekarbonizacija i AI, imperativ za inovativne prakse regrutacije postao je izraženiji. Akteri u industriji moraju proaktivno prihvatiti ove promjene, preoblikujući svoje paradigme regrutacije kako bi efikasno privukli, zadržali i nagradili vrhunske talente.

Upkos stalnoj potražnji za talentima unutar pomorskog sektora, privlačenje pravih kandidata postaje sve izazovnije.

Rečeno nam je da je privlačenje u pomorstvu sve:

  • Teže
  • Konkurentnije
  • Vremenski zahtjevnije
  • Kompleksnije

Međutim, povratne informacije aktera u industriji takođe naglašavaju nekoliko ključnih izazova, uključujući percepcije digitalne zrelosti industrije, konkurentnost kompenzacija i inicijative za različitost.

Uspon generacije izbora podrazumijeva obuhvatanje digitalno osviješćenih i progresivnih profesionalaca, i zahtijeva inovativne strategije privlačenja. To su ljudi koji imaju više izbora karijere nego ikad. Zapravo, Institute for The Futuret predviđa da 80% poslova dostupnih 2030. godine još nisu ni stvoreni. Ne vidim da pomorstvo neće biti pogođeno ovim.

U eri “everything now”, naši životi su definisani trenutnim pristupom i trenutnim zadovoljstvima. Razmislite o svojim evoluirajućim očekivanjima u vezi sa uslugama i proizvodima, i primijenite ovu promjenu paradigme na procese regrutacije. Brzina i odziv postale su integralni aspekti našeg svakodnevnog života i sve su ključniji u nastojanjima privlačenja i regrutaciji. Dugi procesi ne samo da odvraćaju potencijalne kandidate, već i ugrožavaju uspješnu regrutaciju. U današnjem ubrzanom svijetu, pojedinci nisu spremni čekati, naglašavajući hitnost za efikasnim i brzim procesima regrutacije.

U doba trenutnih zadovoljstava, poslodavci se suočavaju sa izazovom angažovanja digitalno osviješćenih generacija kreiranjem višestrukih mikro-trenutaka. Ovi prolazni, ali uticajni trenuci su vitalni za privlačenje pažnje pojedinaca koji su stalno povezani i uronjeni u digitalno okruženje. Da biste efikasno iskoristili ove mikro-trenutke, morate iskoristiti različite medije, uključujući mobilne aplikacije i društvene platforme.

Trebate privući pažnju pravih ljudi, a ne najviše ljudi.

Povratne informacije pojedinaca ističu uobičajeni trend: kompanije često zasipaju potencijalne zaposlene laskanjem i obećanjima, slikajući idealističku sliku uloge i radnog mjesta. Međutim, stvarnost često ne ispunjava ova visoka očekivanja, dovodeći do osjećaja razočaranja i žaljenja među novim zaposlenima. Ova razlika između očekivanja i stvarnosti nije ekskluzivna za početne pozicije; čak i visoki izvršni direktori su to iskusili. To služi kao poučna lekcija za poslodavce i regrutere: iako je prirodno težiti privlačenju vrhunskih talenata predstavljajući primamljivu ponudu za posao, ova obećanja moraju biti usklađena sa stvarnim radnim okruženjem i mogućnostima. Osiguravanje usklađenosti između obećanja i stvarnosti je esencijalno za izgradnju povjerenja, njegovanje zadovoljstva zaposlenih i minimiziranje fluktuacije na duže staze.

U današnjem pejzažu, naše akcije moraju biti usklađene sa našim uvjerenjima i riječima više nego ikad. Značaj svrhe i vrijednosti je povećan, utičući na percepcije i odluke pojedinaca.

U današnjem konkurentnom tržištu poslova, pojedinci traže više od samo plate; žele prilike za lični i profesionalni razvoj. Rast karijere, kontinuirana povratna informacija i stalno učenje – postali su esencijalni dijelovi privlačne vrijednosti poslodavca.

Pružanje prilika za napredovanje u karijeri, redovne povratne informacije i pristup kontinuiranim prilikama za učenje nisu samo ključni za privlačenje vrhunskih talenata, već i za njihovo zadržavanje na duže staze.

Zadržavanje talenata postalo je jedan od najhitnijih faktora za pomorstvo, možda čak i više nego privlačenje.

Čak, i u našoj najnovijoj anketi među višim izvršnim direktorima, 40% je navelo svoju namjeru da promijeni posao u naredne dvije godine.

Težnja za rastom naglašava prevladavajuću temu 2024. godine, jer pojedinci i poslovanja jednako teže za napretkom i širenjem. Ova želja za rastom nije samo preferencija, već i nužnost u današnjem dinamičnom pejzažu.

Zaposleni često traže izazove i rast kao intrinzične motivatore za ostajanje sa svojim trenutnim poslodavcima. Ekstrinzični motivatori poput nagrade, titule i moći mogu vas motivisati da budete najbolji samo određeno vrijeme.

Dakle, razmišljajte, izazov, rast i napredak, svrha, odgovornost i autonomija, postignuće, ponos, zadovoljstvo i fleksibilnost.

Pravi uspjeh leži u značajnim vezama uspostavljenim sa zaposlenima, priznavanju njihovih doprinosa i njegovanju okruženja u kojem se osjećaju cijenjeni, podržani i motivisani da se istaknu.

Izvor:

Podijeli vijest:

Leave a Reply