Skip to main content
search
VijestiSvijet

Pomorstvo u novom dobu: Razgovor sa tri grčka brodovlasnika

AAA

Izvor fotografije: Nieuwland Photography / Shutterstock.com

Na nedavnom 9. samitu lidera pomorstva Capital Link u Grčkoj vođeni su razgovori o tržištima čartera, napretku u energetskoj tranziciji pomorstva, kao i o intenzivnim geopolitičkim sukobima. U razgovoru su učestvovali dr Ioannis Coustas, predsjednik i izvršni direktor kompanije Danaos Corporation, dr Nikolaos P. Tsakos, osnivač, predsjednik i izvršni direktor Tsakos Energy Navigation, Haris Vafeias, osnivač StealthGas-a, C3iS-a i Imperial Petroleuma, te Hing Chao, predsjednik Wah Kwong Maritime.

Dr Coustas je istakao da su geopolitička previranja povoljno uticala na tržište čartera kontejnerskih brodova i izrazio je optimizam da će ovaj pozitivan trend vjerovatno potrajati najmanje do kraja 2024. godine. Dr Tsakos je naglasio da su povećane tarife za tankere posledica niskog broja narudžbina, zbog neizvjesnosti vezane za gorivo koje ograničava narudžbine. Gospodin Vafeias je takođe pozvao na saradnju kako bi se poboljšala bezbjednost u sektoru.

Na ekološkom planu, dr Tsakos je naglasio da se pomorstvo kreće brže nego druge industrije u pogledu dekarbonizacije, dok je dr Coustas ponovio da ova tranzicija zahtijeva investicije velikih razmjera. Činilo se pesimistično u pogledu činjenice da “ne postoji dostupna opcija”, jer su troškovi proizvodnje metanola visoki, a nijedna država nije sertifikovala upotrebu brodova koji troše amonijak. Gospodin Vafeias je procijenio da bi nuklearna energija mogla biti realna opcija u narednih 8-10 godina.

Osim toga, istakao je da je ovo prvi put da brodski inspektori nemaju jasne smjernice o gorivima. U trenutnom krhkom okruženju, vlasnici brodova fokusiraju se na poboljšanje energetske efikasnosti postojećih brodova.

Na kraju, gospoda Coustas i Tsakos su se složili da je veliki izazov za pomorstvo de-globalizacija, s obzirom na to da je sektor naučio da funkcioniše u uslovima fer konkurencije.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply