Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Posidonia 2024 odražava renesansu grčke brodogradnje

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Grčka brodogradnja biće istaknuta tokom Posidonia 2024, signalizirajući snažan oporavak nakon decenija opadanja i propadanja. Grčka renesansa u ovom sektoru je na pomolu nakon završetka konsolidacije brodograđevinskih jedinica u Sirosu i u Elefsini, kao i zbog ponovnog pokretanja brodogradilišta Skaramangas i povećane aktivnosti u Halkidi.

Brodogradilište Neorion u Sirosu i Brodogradilište Elefsis su popravili preko 500 brodova, stranih i u vlasništvu Grka, otkako je grupa ONEX Shipyards and Technologies iz New York-a preuzela njihovo upravljanje 2019. godine. U kombinaciji sa daljom domaćom proizvodnjom iz drugih operacija popravke i gradnje brodova, Grčka se sada smatra važnim doprinosiocem godišnjoj produkcijskoj vrijednosti evropskih brodogradilišta od oko 43 milijarde eura, što uključuje kolektivnu vrijednost naručenih civilnih i vojnih brodova.

„Grčka se ponovo pojavljuje kao pouzdan klaster brodogradnje za popravku brodova, konverziju i potencijalno za gradnju novih brodova za domaće i inostrane brodovlasnike.“, rekao je Teodor Vokos, generalni direktor Posidonia Exhibitions S.A., „Ovaj preporod prati decenije slabih performansi i nedovoljne investicije, obilježene odsustvom strateške vizije.“

Kroz niz strateških partnerstava i investicija vrijednih milione, grčki operateri brodogradilišta i grčka vlada izjavljuju o svojoj dugoročnoj posvećenosti sektoru za koji se trenutno procjenjuje da čini 1% BDP-a nacije. Preporod sektora dodatno će ojačati i ekonomiju zemlje i sigurnost. Partnerstva će, između ostalog, uključivati vojne projekte, dok grčka vlada sa SAD-om razgovara o zajedničkom dizajniranju i ko-produkciji nove generacije fregata Constellation, dok će povećana aktivnost u brodogradilištima osnažiti i podržati grčke proizvođače pomorske opreme, dodatno poboljšavajući grčki doprinos u evropskom tržišnom udjelu od 50% i globalnoj dominaciji u proizvodnji i snabdijevanju pomorske opreme.

U susret povratku brodogradilišta Skaramangas na izložbu Posidonia, nedavno imenovani predsjednik Miltiadis Varvitsiotis izjavio je svoje velike ambicije da transformiše objekat u operaciju koja osvaja milionske ugovore, sposobnu da osvoji dio akcije. Rekao je: „Od 2010. godine, brodogradilište je bilo isključivo uključeno u popravku, održavanje i nadogradnju flote Helenske mornarice. Sada, sa novim vlasništvom i upravljanjem, spremni smo da predstavimo našu infrastrukturu svjetske klase i najsavremeniju opremu za teške i specijalizovane popravke. Promovisaćemo naše buduće planove i istražiti mogućnosti preuzimanja važnih i sofisticiranih projekata izgradnje novih brodova.“

Kompanija namjerava da u potpunosti iskoristi postojeću infrastrukturu koja uključuje neke od najvećih dry dokova na Mediteranu, sposobne za dry dokovanje VLCC-a, LNG-a i Aircraft carrier-a. Skaramangas ulaže u postepeno unapređenje objekata, jačanje sistema zaštite od požara i sistema za gašenje požara, te ponovno stavljanje u funkciju velikog rezervoara koji je bio neaktivan oko 20 godina.

Uopšteno, grčka brodogradilišta ulažu u oblasti dizajnirane da poboljšaju njihovu konkurentnost i privlačnost, uglavnom grčkim brodovlasnicima koji trenutno doprinose 80% grčke aktivnosti popravke i izgradnje novih brodova.

Dok, napredak u pomorskim tehnologijama dobija na zamahu, grčka brodogradilišta imaju priliku da usvoje i besprekorno integrišu nove inovacije u oblasti vještačke inteligencije, zelene energije i automatizacije u svoje operativne sposobnosti kako bi uveli efikasnosti, dodatno poboljšali produktivnost, povećali privlačnost i ojačali svoje knjige narudžbina.

Više od 85 brodogradilišta iz 26 zemalja već je potvrdilo svoje učešće na Posidonia 2024, koja će se održati od 3. do 7. juna u Athens Metropolitan Expo.

Posidonia 2024 organizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorskih poslova i insularne politike, Helenske komore plovidbe i Unije grčkih brodovlasnika, uz podršku Opštine Pirej i Grčkog komiteta za pomorsku saradnju.

Izvor: shipmanagementinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply