Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Posidonia 2024: Plovidba neistraženim vodama usred globalnih izazova

AAA

Izvor fotografije: Posidonia press

Sve je spremno za ovogodišnju Posidonia-u, vodeću svjetsku pomorsku izložbu, u kritičnoj godini gdje pitanja sigurnosti i održivosti dobijaju još veći značaj za međunarodnu pomorsku zajednicu. Industrija se mora suočiti sa složenim okruženjem neprestanih geopolitičkih sukoba i istovremenim uvođenjem novih ekoloških propisa u pomorstvu.

Posidonia 2024, koja će ugostiti više od 2.000 izlagača i 40.000 učesnika u Metropolitan Expo Center-u u Atini, od 3. do 7. juna, predstavlja idealnu platformu za globalnu pomorsku industriju da promoviše ključni dijalog o adresiranju izazova i oblikovanju budućnosti pomorske trgovine.

Theodoros Vokos, generalni direktor Posidonia Exhibitions S.A., izjavio je: “Vrijeme održavanja ovogodišnje Posidonia-e je idealno, jer se u ovom periodu moraju raspravljati brojni parametri koji utiču na pomorstvo i preduzeti nove inicijative. Poslednje dvije godine donijele su značajne geopolitičke izazove, sa novim krizama koje izbijaju širom svijeta i pomorstvom koje se poziva da se prilagodi novim podacima i zahtjevima svakih šest mjeseci.”

Pored svega navedenog, novi ekološki propisi i nastojanje industrije da zadovolji zahtjeve održivosti bili su katalizator za najnovije razvoje u sektoru. Na ovogodišnjoj Posidonia-i biće predstavljene nove tehnologije i diskutovane opcije alternativnih goriva, dok pomorstvo žuri da ispuni ekološke ciljeve za 2030. i 2050. godinu.

Dekarbonizacija pomorstva i načini postizanja ovog cilja biće u centru rasprava. Softveri za optimizaciju ruta i predviđanje vremena, rotor sails koji koriste snagu vjetra, napredni sistemi premaza trupa i lubrikacije vazduhom koji smanjuju otpor i time potrošnju goriva, solarni paneli na brodovima, motori koji rade na alternativna goriva ili prilagođeni sporoj plovidbi, i mnogi drugi razvoji biće istaknuti i naglašeni u prostoru izložbe Posidonia 2024.

Izvor: reporter.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply