Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Posidonia 2024 predstavlja obiman program konferencija

AAA

Izvor fotografije: Posidonia

Ovogodišnja Posidonia 2024 će se održati od 3. do 7. juna u Athens Metropolitan Expo, gdje će tokom te sedmice biti organizovano više od 65 informativnih seminara i konferencija koje podstiču na razmišljanje. Na tim događajima okupiće se istaknuti lideri industrije i donosioci odluka kako bi raspravljali o ključnim temama koje oblikuju budućnost pomorstva.

TradeWinds Shipowners Forum baviće se ulogama brodovlasnika, čarterera, finansijera i regulatora u stvaranju nove paradigme u kontekstu geopolitičkih turbulencija, ekonomske nestabilnosti i razmatranja krize klimatskih promjena. Istaknuti lideri kao što su Katerina Bodouroglou, Dr John Coustas, Angeliki Frangou, Evangelos Marinakis, Leon Patitsas, Charis Plakantonaki, Alexander Saverys, Mikael Skov, Dr Nikolas Tsakos, Harry Vafias, Chris Wiernicki i drugi istraživaće potrebu za primjenom najnovijih tehnologija i ekoloških goriva u odnosu na potrebu brodarskih kompanija da održe robustno finansijsko zdravlje. Forum će takođe uključiti ekskluzivnu sesiju sa Jan Dieleman-om, predsjednikom Cargill Ocean Transportation.

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, konferencija HELMEPA će se baviti pitanjima održivosti i klimatskim promjenama koje utiču na industriju. Vodeći stručnjaci raspravljaće o uticaju klimatskih promjena na pomorske operacije, podižući svijest i strategije za održivost. Konferencija će obuhvatiti panel diskusiju visokog nivoa – isključivo za brodovlasnike – da istraže višestruke uticaje klimatskih promjena na globalno pomorstvo, pokrivajući operativne izazove i finansijske implikacije koje podstiču svijest i podstiču akcione strategije za otpornost i održivost.

Održivost će biti u fokusu tokom Greener Shipping Summit 2024. Pod temom ‘Nove tehnologije i obrazovanje’, jednodnevni samit, organizovan od strane Newsfront/Naftiliaki i podržan od MARTECMA (Udruženje tehničkih menadžera u pomorstvu), ugostiće panel diskusije fokusirane na upravljanje narednom generacijom brodova, obrazovanje za budućnost pomorstva i zelene pomorske tehnologije. Istaknute ličnosti uključujući Dimitris Fafalios-a, Panos Kourkountis-a, David Taylor-a, Dimitris Fokas-a, Veneti Kallipolitou, Panos Zachariadis-a i druge doprinijeće svojim uvidima o širokom spektru tema uključujući tehnologiju, poslove, energetsku tranziciju, digitalizaciju, obuku i obrazovanje na brodu, vještačku inteligenciju kao prijetnju i alat pomorskog obrazovanja, energetski efikasne nove i polovne brodove, hvatanje ugljenika i mnoge druge.

9. samit pomorskih lidera, organizovan od strane Capital Link, nosi naslov ‘Dashing Ahead – Leadership in Action’. Ovogodišnji samit pružiće neprocjenjive uvide u ključne teme industrije i istaknuti uticaj sektora na globalnu ekonomiju. U partnerstvu sa ABS (Američki biro za plovidbu), samit očekuje rekordnu posjećenost lidera industrije, uključujući istaknute grčke i međunarodne brodovlasnike. Ključne teme industrije će biti iznesene na sto u vezi sa dubokim uticajem sektora na globalnu ekonomiju i trgovinske dinamike koje podržavaju misaono liderstvo koje oblikuje diskurs i smjer industrije.

I sa nedavnim geopolitičkim previranjima na ključnim pomorskim rutama, poremećajima u lancima snabdijevanja, problemima u lukama i sigurnosnim zabrinutostima, očekuje se da konferencija o pomorskom osiguranju u Grčkoj, privuče brojne delegate u Atinu i sedmicu prije Posidonia, pružajući platformu gdje će brokeri, osiguravači i stručnjaci iz industrije raspravljati o najnovijim trendovima i izazovima u pomorskom osiguranju koji utiču na region. Dobrodošlicu sponzoriše Polygreen S.A., vodeći pružalac ekološki održivih rješenja za pomorsku industriju.

Ostali ključni događaji uključuju seminar ‘Izazovi Japana’, koji će se fokusirati na mjere smanjenja emisije stakleničkih gasova i alternativna goriva za dekarbonizaciju, organizovan od strane Japan Ship Exporters’ Association, i 4. seminar ‘Trgovanje u vodama SAD-a: Budući trendovi i inovacije u pomorskom sektoru’, koji će raspravljati o geopolitičkim razvojima koji utiču na globalno pomorstvo i istraživati buduće trendove i inovacije u pomorskom sektoru, uključujući digitalizaciju i dekarbonizaciju. Seminar u SAD-u organizuje Američko-helenska trgovinska komora (AmChamGR), Sjevernoamerička asocijacija za zaštitu pomorskog okruženja (NAMEPA), Ambasada SAD-a u Atini uz podršku Int’l Propeller Club of the United States, Int’l Port of Piraeus, i Helenska komora za pomorstvo – Pomorski klaster Hellas Shipping. Takođe, tokom sedmice Posidonia održaće se takmičenje “SHARK TANK: Takmičenje inovativnih američkih pomorskih tehnologija” i u žiriju će biti mnogi istaknuti zvaničnici i lideri industrije, uključujući George J. Tsunisa, ambasadora SAD-a u Helenskoj Republici, George Pateras-a, predsjednika Helenske komore za pomorstvo & zamjenik predsjednika, Contships Management Inc., Costis Frangoulis-a, predsjednika, Međunarodni Propeller Club, Port Piraeus & CEO, Franman, Panos Xenokostas-a, predsjednika & CEO, ONEX Shipyards & Technologies Group & predsjednika, Hellenic Shipyard Association, Semiramis Paliou, CEO, Diana Shipping & predsjednik, HELMEPA & INTERMEPA, i drugi.

Posidonia 2024 delegati će takođe dobiti ažuriranja o EU sistemu trgovanja emisijama (EU ETS) na seminaru koji će pružiti uvide u uključivanje pomorskog sektora u EU ETS i njegove implikacije za brodovlasnike. Macquarie Group, globalni pružalac finansijskih usluga, bio je aktivan učesnik u EU ETS više od decenije i biće domaćin događaja.

Nuklearna energija u pomorstvu, prezentacija fuzije i fisije je naslov seminara organizovanog od strane grčke podružnice SNAME. Istraživaće da li je nuklearna energija održiva i moguća opcija za brodove. Panel će uključivati izvršne direktore Fliber (pionir tehnologije reaktora na topljeni so) i nT-tao (kompaktna fuzijska energija) kao i glavne brodovlasnike, raspravljajući da li je nuklearna energija put napred.

Posidonia 2024 organizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorskih poslova i ostrvske politike, Helenske komore za pomorstvo i Unije grčkih brodovlasnika, te uz podršku Opštine Pirej i Grčkog komiteta za pomorsku saradnju.

Izvor: shipmanagementinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply