Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

Posjeta dizajnera kompanije Wärtsilä Pomorskom fakultetu Kotor

AAA

Izvor fotografije: ucg.ac.me

Na inicijativu predstavnika kompanije Wärtsilä, grupa dizajnera ove prestižne svjetske kompanije boravila je u posjeti Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore u utorak, 23. aprila 2024. godine. Tim dizajnera ovog globalnog lidera u oblasti inovativnih tehnologija za pomorsko i energetsko tržište činili su: Tomi Ilvessalmi, Hari Seppälä i Joel Meneses iz Helsinkija, Daniel Sklenar iz Vankuvera i Anja Brašnjević, Nikita Aklanov, Marina Nosacheva i Petr Zheltetsky iz kancelarije u Beogradu.

U okviru uvodnog sastanka, goste su dočekali prodekanica za razvoj i komunikaciju, doc. dr Zorica Đurović, mr Igor Stanovčić, mr Igor Petrović, dr Sead Cvrk, Đorđe Nedeljkov i Slavenko Staničić, uz podršku saradnika i doktoranada Fakulteta, mr Nemanje Pudara i mr Ilije Kneževića. Nakon uzajamnog predstavljanja i upoznavanja, gostima je predstavljen Pomorski fakultet Kotor, njegov istorijat, organizacija i aktivnosti, te su imali priliku da kratko obiđu i resurse Fakulteta. Nakon toga, gosti su održali prezentaciju za studente i profesore u okviru koje je predstavljena Wärtsilä kao kompanija koja se bavi pomorskim tehnologijama, s posebnim osvrtom na proces dizajniranja koji se fokusira na krajnje korisnike i uz predstavljanje primjera navigacionog mosta za najveći svjetski kruzer „Icon of the Seas“.

Paralelno, predstavnici ove kompanije držali su pojedinačne intervjue sa našim alumnistima i kolegama, kako bi im predstavili nove verzije ECDIS-a, primjenu elektronskih brodskih dnevnika i novih alata za VTS operatere. Za odabir i organizaciju kandidata bio je zadužen doc. dr Miroslav Vukičević, rukovodilac Centra za obuku pomoraca i predsjednik Alumni kluba Pomorskog fakulteta Kotor. Kandidati koji su svojim iskustvom i ličnim impresijama obezbijedili vrijedne povratne informacije za predstavnike kompanije Wärtsilä bili su: mr Ivan Mraković, Slavenko Staničić, Petar Mustur, Svetozar Lazarević, Petar Petrov, Đorđe Babić i Petar Marstanović.

U okviru zaključnog sastanka, profesori i saradnici Fakulteta na čelu sa dekanicom, prof. dr Tatijanom Dlabač, razmatrali su dalje mogućnosti saradnje sa ovom prestižnom svjetskom kompanijom. U tom smislu, za potrebe Fakulteta od posebne važnosti bila bi softverska podrška za simulatore kojima Fakultet raspolaže. Takođe, gosti su izrazili ogromno zadovoljstvo ovom posjetom, te istakli želju i namjeru za nastavkom i proširivanjem saradnje.

Izvor: ucg.ac.me

Podijeli vijest:

Leave a Reply