Skip to main content
search
VijestiSvijet

Postizanje neto nule: „Oblikovanje budućnosti brodarstva“

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Više od 60 organizacija iz cijelog energetsko-pomorskog lanca vrijednosti okupilo se kako bi razgovarali o opipljivim rješenjima za postizanje neto nultih ciljeva u brodarskoj industriji do 2050. godine.

Samit „Oblikovanje budućnosti brodarstva: pružanje neto nule svijeta“ imao je za cilj da isporuči snažan regulatorni ishod na pregovorima IMO-a u martu 2024., poznat kao MEPC81, koji je fokusiran na unapređenje infrastrukture, dostupnosti goriva i finansiranja.

Ključni govornici su naglasili važnost saradnje, odlučnosti i posvećenosti uspješnoj dekarbonizaciji industrije i igranju odlučujuće uloge u ubrzavanju globalne ekonomije ka neto nuli.

Samit je bio dio programa predsjedavanja COP28, a organizovala ga je International Chamber of Shipping u partnerstvu sa Emirates Shipping Association.

Arsenio Dominguez, novoizabrani generalni sekretar IMO-a, naglašava potrebu da se poduzmu mjere kako bi se IMO strategija pretvorila u stvarnost. “Već sprovodimo procjenu uticaja na flotu i države kako bismo pružili potrebne informacije za sastanke odbora za zaštitu morske sredine koji će se održati sljedeće godine i to će nas dovesti do onih mjera koje će biti usvojene do 2025., a implementirane 2027. godine, i to će ove ciljeve strategije učiniti realnošću, kako tehničkim tako i u ekonomskim mjerama.”, rekao je Dominguez.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply