Skip to main content
search
VijestiZabava

Pravi razlog zbog kojeg ne možete koristiti telefon u avionu

By 28/02/2024March 12th, 2024One Comment
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Putnici aviona na početku svakog leta dobiju instrukciju da isključe svoje telefone. Ipak, mnogi od vas ste sigurno već uhvatili sebe u želji da se oglušite o to pravilo i provjerite jednom šta će se to strašno desiti.

Ljudska bića imaju jedan nivo urođene neposlušnosti, neku duboko usađenu želju da ne poštuju pravila i pređu granicu – posebno kada mnogi od nas nisu potpuno sigurni zaista zbog čega je uspostavljeno pravilo.

Svi oni kojima je ova tema ponukala na razmišljanje i traže odgovor na pitanje zašto telefoni moraju biti u avionskom režimu tokom leta, evo odgovora.

Prema britanskim civilnim vazduhoplpvnim vlastima, “naučna istraživanja su pokazala da mobilni telefoni mogu ometati normalno funkcionisanje avionske opreme i takođe mogu izazvati smetnje u slušalicama pilota”.

Radio talasi koje određeni elektronski uređaji emituju imaju potencijal da značajno utiču na navigacione i radarske alate pilota, povezanost sa kontrolom leta, pa čak i na tehnologije za izbjegavanja sudara.

“Iako većina mobilnih telefona ne emituje jake radio talase, uređaji poput Kindl-a, iPod-ova, laptopova pa čak i ručnih konzola za igranje takođe emituju radio talase, posebno u zatvorenom prostoru”, objašnjava Laura Lindsay, ekspert za civilno vazduhoplovstvo kompanije Skyscanner.

Tamara Vallois, šefica komunikacija u kompaniji Wizz Air, se takođe slaže: “U vazduhu, naši mobilni telefoni su van dometa baznih telefonskih tornjeva, ali naši uređaji i dalje šalju signale u potrazi za ovom vezom. Uključivanjem avionskog režima izbjegava se emitovanje radio frekvencija tokom leta, smanjujući mogućnost smetnji ka kritičnim avionskim instrumentima poput navigacionih sistema ili komunikacionih uređaja.”

“Ako putnik zaboravi da prebaci uređaj u avionski režim, to nužno neće predstavljati opasnost”, kaže nam Tamara. “Osoblje bi vjerovatno odmah primijetilo da je neko od putnika zaboravio da podesi telefon u avionski režim. To ne bi nužno bilo pitanje bezbjednosti za avion, ali bi svakako bilo ometajuće po posadu.”

Podešavanje telefona u avionski režim rada postalo je rutina za većinu putnika, ali kako tehnologija napreduje nevjerovatnom brzinom, neki se pitaju da li bi ovo pravilo moglo biti potpuno eliminisano.

“Za sada ostaje pravilo da bilo koji uređaj sa mobilnom vezom treba da bude u avionskom režimu ili isključen tokom leta”, kaže Laura Lindsay iz Skyscanner-a. “Ovo prvenstveno radi eliminisanja smetnji na navigacionim uređajima, radarima, zemaljskim komunikacijama i tehnologiji za izbjegavanja sudara. Ali takođe, let često predstavlja za neke putnike trenutak odmora – dio iskustva odlaska na odmor, opuštanje i isključivanje od ostatka svijeta.”

Za mnoge, nemogućnost pristupa internetu tokom leta pruža neku vrstu predaha; vrijeme da se potpuno isključe i potpuno opuste.

Što se tiče dozvole za obavljanje telefonskih poziva u avionu, Evropska unija planira da to omogući od 2023. godine, dok SAD i EU rade na uvođenju 5G frekvencija na letovima.

Ovo izaziva različite stavove, ali svakako predstavlja značajan korak naprijed u tehnološkom razvoju.

Izvor: cntraveller.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply