Skip to main content
search
VijestiSvijet

Predstavljanje WSC Whale Chart-a

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Slučajni sudari brodova i kitova predstavljaju globalnu zabrinutost i mogu se dogoditi gdje god postoji preklapanje između aktivnosti kitova i saobraćaja brodova. Kako bi pomogli pomorcima da planiraju svoje putovanje i minimiziraju rizik od sudara, World Shipping Council (WSC) danas lansira WSC Whale Chart. Ova navigaciona pomoć je prva globalna mapa svih obaveznih i dobrovoljnih vladinih mjera za smanjenje štete koje brodovi mogu nanijeti kitovima. WSC Whale Chart je besplatan za sve zainteresovane strane i redovno će se ažurirati.

Kitovi naseljavaju svjetske okeane i mnogi provode dosta vreme na površini. Iz ovih razloga, kitovi su posebno ranjivi na povrede od tranzita brodova, a iskustvo pokazuje da je razdvajanje brodova i kitova najefikasniji način za ograničavanje udara brodova. U područjima gdje razdvajanje nije moguće, smanjenje brzine može pomoći u ublažavanju rizika. Stoga, postoji mnogo međunarodnih, regionalnih, nacionalnih i lokalnih propisa i preporuka koje se tiču područja koja treba izbjegavati, mjera usmjeravanja i ograničenja brzine.

„Sa WSC Whale Chart-om, pomorci će prvi put imati sveobuhvatan globalni resurs koji nudi ključne navigacione koordinate i konciznu grafiku za identifikaciju mjera usmjeravanja i područja podložnih ‘statičkim’ ograničenjima brzine dizajniranim za zaštitu kitova. Nadamo se da ćemo sastavljanjem ovog jedinstvenog navigacionog pomagala, ažuriranjem i besplatnim pružanjem svim navigatorima, pomoći u smanjenju sudara brodova i očuvanju ugroženih populacija kitova širom svijeta.“ kaže John Butler, predsjednik i izvršni direktor WSC-a.

Izvor: BIMCO

Podijeli vijest:

Leave a Reply