Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Pregled godine: 23 najvažnija događaja iz 2023.

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kako je kraj svake godine uvijek vrijeme pregleda, razmišljanja i proslave, u sveobuhvatnom rezimeu na kraju godine, donosimo vam 23 ključna momenta koji su duboko uticali na pomorsku industriju 2023., pokazujući značajne iskorake prema održivosti.

Suočena sa izazovima, industrija je još jednom pokazala nepokolebljivu odlučnost, koristeći inovativna tehnološka dostignuća uključujući se u zajedničke inicijative za rješavanje 3D brodarstva – dekarbonizacije, digitalizacije i raznolikosti. Ipak, industrija ne zaboravlja da je sigurnost od najveće važnosti i ljudski faktor leži u srcu njenog poslovanja. U tom smislu, mnoge inicijative su se dogodile tokom 2023. koje su donijele pozitivne promjene i osnažile novi način razmišljanja za dinamičan ambijent industrije.

#1 Maksimalna bezbjednost u Crvenom moru i Adenskom zalivu

Niz alarmantnih događaja odigrao se u Crvenom moru, naglašavajući povećane bezbjednosne prijetnje za prekookenska plovila.
Incidenti su naveli pomorske subjekte kao što su Gard, Chamber of Shipping (ICS) i druge da se zalažu za pojačane mjere sigurnosti. Pomorska industrija je u stanju pripravnosti, naglašavajući neophodnost zajedničkih akcija za rješavanje eskalirajućih sigurnosnih izazova u regionu.

#2 Poremećaji Panamskog kanala utiču na globalni transport

Panamski kanal se posljednjih nekoliko mjeseci suočava sa teškom sušom, što je značajno uticalo na njegov rad i, kao rezultat, na globalno brodarstvo. Ekstremna suša natjerala je kanal da sprovede mjere za uštedu vode, smanjujući broj mjesta za rezervaciju na 25, počevši od 3. novembra.
Za početak 2024. meteorolozi i stručnjaci za logistiku očekuju da će se suša u Panamskom kanalu nastaviti, iako će transport kontejnera biti manje otežan.

#3 Sukob Izraela i Hamasa utiče na isporuku

Sukob između Izraela i Hamasa već ima evidentne posljedice, s kruzerima koji se preusmjeravaju u druge zemlje. Od tada, uprave i P&I klubovi objavljuju upozorenja za plovila koja putuju u Izrael.

#4 Novi sporazum osigurava povećanje plata od 6% za preko 250.000 pomoraca

U septembru je Međunarodni pregovarački forum (IBF) dogovorio povećanje plata za pomorce za 6% obuhvaćeno okvirnim sporazumom IBF-a 2024-2027. Svi pomorci obuhvaćeni okvirnim sporazumom IBF-a 2024-2027 dobit će povećanje plata od 6 posto u naredne dvije godine (povećanje plata i naknada od 4 posto od 1. januara 2024. i povećanje plata i naknada za 2 posto od 1. januara 2025.).

#5 Različite opasnosti su povezane sa litijum-jonskim baterijama

Pitanje požara litijum-jonskih baterija steklo je široko priznanje u 2023. godini, što je navelo industriju da preduzme mjere kako bi se pozabavilo i ublažilo ovaj fenomen.
Očekuje se da će globalno tržište Li-ion baterija rasti za preko 30% godišnje od 2022. do 2030. godine.

#6 OCIMF: Druga faza SIRE 2.0 je sada u toku

OCIMF je uspješno završio prvu fazu ‘četvorofaznog’ uvođenja i testiranja digitalizovanog režima inspekcije tankera, SIRE 2.0, koji će zamijeniti sve postojeće SIRE inspekcije za tankere. U avgustu 2023., OCIMF je obavijestio da je faza 2 tranzicije u toku, a pozvani korisnici programa testiraju cijeli proces inspekcije SIRE 2.0 s kraja na kraj uz minimalnu podršku Sekretarijata OCIMF-a.

#7 Pitanja dobrobiti posade ostaju ključna briga

U oktobru 2023., najnovije istraživanje otkrilo je mnoge prepreke za mentalno zdravlje, kao i da se fizičko blagostanje najviše zanemaruje među ostalim aspektima. Konkretno, istraživanje SEAFiT Crew 2023, koje je najveće istraživanje o dobrobiti posade sprovedeno širom svijeta uz učešće 1,6 hiljada brodova i 19 hiljada pomoraca, istaklo je kao ključni rezultat da internet igra vitalnu ulogu za život na brodu.

#8 Požari na plovilima ostaju jedan od najvećih sigurnosnih problema

Iako je požar jedan od najvećih uzroka opštih prosječnih potraživanja na kontejnerskim brodovima i jedan od glavnih uzroka ukupnih gubitaka na svim vrstama plovila, analiza podataka lučke kontrole (PSC) iz posljednjih pet godina pokazuje da ima mnogo briga za sigurnost od požara na brodu.

#9 Pokrenuta nova povelja pomoraca

Povelja pomoraca, koju su Velika Britanija i Francuska pokrenule u julu 2023. kako bi podržale zaštitu i dobrobit pomoraca pri zapošljavanju. Između ostalog, zahtijeva od poslodavaca da plaćaju pomorcima prekovremeni rad po stopi od najmanje 1,25 puta više od osnovne satnice i osiguraju odgovarajuću obuku i razvoj.

#10 Piratski incidenti u Singapurskom tjesnacu pokazali su porast u prvoj polovini 2023

ICC-IMB centar za izvještavanje izrazio je zabrinutost zbog ponovnog izbijanja prijavljenih incidenata u vodama Gvinejskog zaliva i povećanja incidenata u Singapurskom moreuzu u svom polugodišnjem izvještaju za 2023. Šezdeset pet incidenata piraterije i oružane pljačke brodova je zabilježeno u prvoj polovini 2023., što je povećanje u odnosu na 58 incidenata u istom periodu 2022.

#11 Konvencija iz Hong Konga napreduje: Industrija prihvata odluku, ali ne bez skepticizma

Krajem juna dogodio se istorijski trenutak za pomorsku industriju jer su Bangladeš i Liberija ratificirale Međunarodnu konvenciju iz Hong Konga za sigurno i ekološki prihvatljivo recikliranje brodova (Konvencija iz Hong Konga, HKC), čime je omogućila da ona stupi na snagu. Prema IMO-u, HKC će stupiti na snagu 26. juna 2025.

#12 IMO usvaja revidiranu strategiju GHG

Dugo očekivana 80. sjednica Komiteta za zaštitu morske sredine (MEPC), IMO i Marine Environment Protection održana je od 3. do 7. jula 2023. godine, na kojoj je Organizacija usvojila revidiranu Strategiju štetnih gasova (GHG), što je izazvalo pomiješana osjećanja među industrijom stranke. Revidirana IMO GHG strategija uključuje ambiciju da se dostigne neto nulte emisije stakleničkih gasova iz međunarodnog brodarstva blizu 2050. godine, obavezu da se osigura korištenje alternativnih goriva sa nultom i skoro nultom GHG do 2030. godine, kao i indikativne kontrolne tačke za 2030. i 2040.

#13 Industrija mobilizuje mreže za rodnu ravnopravnost

IMO je 18. maja 2023. usvojio temu ‘Mobilizacija mreža za rodnu ravnopravnost’ i pozvao žene u pomorstvu i sve u pomorskoj industriji da proslave dan na društvenim mrežama koristeći hashtag #WomenInMaritimeDay.

#14 Zeleni koridori rastu

Kako je potrebna međunarodna saradnja, pomorska industrija uspostavlja „zelene koridore“ s koalicijama drugih luka, kontejnerskih prevoznika, špeditera, bunker dobavvljača i drugih učesnika kako bi lanci snabdijevanja bili održivi.

#15 Filipini odobravaju zakon o zaštiti prava pomoraca

Parlament Filipina glasao je za nacrt zakona koji nastoji zaštititi prava i interese filipinskih pomoraca, osiguravajući da oni imaju “punu zaštitu”. Zakon pod nazivom Magna Carta of Filipino Seafarers propisuje uslove zaštite na radu za pomorce prije, za vrijeme i nakon zapošljavanja, posebno u slučaju pomorskih nesreća, epidemija ili pandemija ili drugih prirodnih kriza ili kriza koje je stvorio čovjek.

#16 Glavni brodarski prevoznici se udružuju kako bi poboljšali sigurnost tereta

Krajem februara 2023. Safetytech Accelerator pokrenuo je inicijativu za ubrzanje tehnologije saradnje sa Evergreen Line-om, HMM-om, Lloyd’s Register-om, Maersk-om, Offen Group, ONE (Ocean Network Express) i Seaspan-om. Safetytech Accelerator Cargo Fire & Loss Innovation Initiative (CFLII) je zajednički program ubrzanja tehnologije koji će pomoći u rješavanju problema kroz oblikovanje zajedničkih zahtjeva, identifikaciju tehnoloških rješenja, preduzimanje pažljivo osmišljenih ispitivanja i razvoj najboljih praksi i preporuka.

#17 Proširena inicijativa za zrno Crnog mora

Ujedinjene nacije i Ruska Federacija su se 14. marta dogovorile o produženju inicijative za crnomorsko žito za 60 dana, što je polovina broja dana dogovorenih kada je prvi put istekla u novembru.

#18 Wakashio izvještaj objavljen nakon tri godine od incidenta na Mauritius-u

Tri godine nakon incidenta, Pomorska uprava Paname (AMP) objavila je u julu 2023. rezultate svoje istrage o nasukanju balkera Wakashio koji se kretao uz obalu Mauritius-a, zaključivši da je nesreća „najvjerovatnije posljedica ljudskog faktora”.

#19 Novi IMO Sec-Gen in Chair

Vijeće IMO-a je imenovalo Arsenio Antonio Dominguez Velasco-a iz Republike Paname, na četvorogodišnji mandat za sljedećeg generalnog sekretara, od 1. januara 2024., uz odobrenje Skupštine.

#20 Obavezni mjerni sistemi bunkera u ARA lukama

Lučke vlasti su preduzele važan korak ka poboljšanju transparentnosti i pouzdanosti na tržištu bunkera ARA tako što su se složile da nalažu korišćenje bunker measuring sistema (BMS) za bunker supply vessels koji se nalaze u Rotterdam-u, Antwerpen-u i Zeebrugge-u.

#21 Napredak borbe protiv podvodne buke je dobrodošao, ali je potrebno više akcija

The Clean Arctic Alliance pozdravio je napredak koji je IMO postigao u rješavanju uticaja podvodne buke sa brodova na morske životinje.

#22 Vijeće EU usvaja pomorsku inicijativu FuelEU

U julu 203. godine, Vijeće EU usvojilo je pomorsku inicijativu FuelEU za smanjenje emisije štetnih gasova iz sektora pomorstva. Glavni cilj pomorske inicijative FuelEU, kao ključnog dijela EU-ovog paketa Fit for 55, je povećati potražnju i dosljednu upotrebu obnovljivih i niskougljičnih goriva i smanjiti emisije staklenih gasova iz sektora brodarstva, istovremeno osiguravajući nesmetan rad pomorskog saobraćaja i izbjegavanje distorzija na unutrašnjem tržištu.

#23 Korišćenje Starlink interneta na brodu postaje novi trend

Starlink, koji je razvio SpaceX, je satelitska internet konstelacija koja koristi nisku Zemljinu orbitu kako bi omogućila brzi pristup internetu udaljenim i nedovoljno opserviranim područjima širom svijeta. Velike pomorske kompanije kao što su Hapag-Lloyd, MOL i Maersk, započele su korisćenje tehnologije.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply