Skip to main content
search
VijestiSvijet

Pregled tržišta tankera – jaki temelji i geopolitički poremećaji

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Snaga u osnovama tržišta tankera primijećuje se u ovoj godini dok sektor nastavlja imati koristi od geopolitičkih turbulencija i proizašlih poremećaja. U četvrtom dijelu naše serije pregleda tržišta pomorstva fokusiramo se na sektor tankera uz analitičara iz Maritime Strategies International (MSI), Tim Smith-a. Osvrćući se na 2023. godinu za sektor tankera, on ističe da su bila ogromna kolebanja u zaradi na tržištu na licu mjesta širom različitih tržišta, ali je dovelo do porasta u ukupnoj snazi zarade koja je nastavila i u četvrtom kvartalu godine.

Smith naglašava da na sektor tankera snažno utiče politika i geopolitički razvoj. To je dovelo do ogromnih poremećaja na tržištima nafte, redistribuciji tereta i proširenja globalnih trgovačkih puteva na korist sektora tankera.

“Izgleda da se ta vrsta turbulentne pozadine sa geopolitičkog stanovišta, i političke pozicije, neće promijeniti u 2024. godini, i mislim da sektor tankera obično ima koristi od tog poremećaja, što se definitivno dogodilo ili se događalo u 2023.”, kaže Smith.

MSI očekuje usporavanje rasta potražnje za naftom u 2024. godini.

Prošle godine zabilježena je vrlo niska isporuka tankera sa samo 15 miliona dwt-a isporučenih u odnosu na petogodišnji prosjek od oko 25 – 30 miliona dwt-a. Ove godine će se vidjeti najniži nivo isporuke od 1980-ih sa 8 miliona dwt-a i očekuju se samo dva VLCC-a.

“Očekujemo da će se tržište umjeriti u ’24, ali će ostati relativno snažno u smislu nivoa zarade”, kaže Smith. Očekuje se smanjenje čarter stopa za 10%-15%, ali to će zavisiti od segmenta, pri čemu će VLCC biti relativno jači od ostalih tržišta.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply