Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Pregovori za utovar između Indije i Bliskog Istoka dok se dobiti na Crvenom moru smanjuju

AAA

Izvor fotografije: Druid007 / Shutterstock.com

Trgovina između Indije i Persijskog zaliva izgleda kao očiti izuzetak za kontejnerske linije, jer brzo gube na cijeni koju su imale uslijed krize na Crvenom moru na većim trgovačkim rutama.

Većina glavnih pomorskih kompanija najavila je povećanja tarifa za pošiljke iz Indije do različitih luka na Bliskom Istoku, počevši od sledeće sedmice.

CMA CGM će povećati tarife iz Nhava Sheva i Mundra prema lukama na Bliskom Istoku za $200 po kontejneru, počevši od 17. aprila.

Slično tome, Hapag-Lloyd je najavio da će uključiti dodatak za vrhunac sezone (PSS) od $100 po TEU i $200 po FEU na pošiljke reefer-a iz Indije (Nhava Sheva, Mundra i Kandla) do Umm Qasra u Iraku i Dammama u Saudijskoj Arabiji.

Prosječne tarife iz zapadne Indije za Jebel Ali trenutno su oko $250 po TEU i $500 po TEU, prema izvorima na tržištu.

Zahvaljujući sveobuhvatnom sporazumu o ekonomskom partnerstvu (CEPA) uspostavljenom između Indije i UAE-a 2022. godine, obim trgovine između ove dvije zemlje imao je snažan porast u posljednjih nekoliko godina.

Ovo širenje takođe je podstaklo mnoge velike kontejnerske kompanije, uključujući Maersk, da otvore dodatne veze na ovoj ruti. “Indija-UAE CEPA postepeno povećava obime trgovine između dvije zemlje”, ranije je istakao danski gigant.

Obe zemlje imaju za cilj povećanje bilateralne trgovine, po vrijednosti za trgovinu koja nije nafta, na oko 100 milijardi američkih dolara u narednih pet godina.

U međuvremenu, tarife iz Indije za Evropu/Sredozemlje i Sjedinjene Države doživjele su značajno smanjenje ranije ove godine, nakon što je izbila kriza na Crvenom moru.

Uprkos stalnim izazovima u potražnji, indijske luke su za fiskalnu godinu 2023-24 koja se završila u martu izvijestile o respektabilnom obimu kontejnera. Mundra je zabilježila 7,4 miliona TEU, što je povećanje od 12% u odnosu na prethodnu godinu, dok je Nhava Sheva povećala svoj promet za 6% na 6,4 miliona TEU, prema najnovijim podacima.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply